The Chocolate Block 2022
Zvyškový cukor | suché |
---|---|
Výrobca | Boekenhoutskloof |
Odroda | Cuvée |
Krajina pôvodu | Južná Afrika |
Oblasť pôvodu | Swartland |
Balenie (Litrov) | 0.75 |
Ročník | 2022 |
Servírovacia teplota (°C) | 16-18 |
Farba vína | Červené |
Siričitany | Víno obsahuje siričitany |
Obsah alkoholu | 14,50% |
Minimálny počet kusov | 1 |
Víno tmavej atramentovej farby. V jeho vôni prevládajú intenzívne stopy černíc, ostružín s jemnými nuansami zeminy a údeného mäsa. V chuti môžeme objaviť tóny čučoriedkového kompótu, zrelých sliviek, čiernych ríbezlí a čerešní. Chuť tmavej čokolády je vyvážená bohatými tanínmi a sviežou, integrovanou kyselinkou. V zamatovom závere ptretrvávajú arómy sladkého drievka, drveného koriandra a kardamónu.
Odrodové zloženie: 77% Syrah, 9% Grenache, 8% Cinsault, 5% Cabernet Sauvignon, 1% Viognier
Hodnotenie :
94 bodov Tim Atkin
Boekenhoutskloof
Boekenhoutskloof bol založený v roku 1776. Vinárstvo sa nachádza v najvzdialenejšom rohu krásneho údolia Franschhoek. Názov spoločnosti znamená v preklade „roklina Boekenhout“. Boekenhout je pôvodný druh juhoafrického buku. V roku 1993 bolo vinárstvo kompletne obnovené a vinice boli vysadené Syrah, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Grenache, Semillon a Viognier. Marc Kent, vedúci vinár Boekenhoutskloof, je známy svojim inovatívnym prístupom k výrobe vína a láskou k experimentovaniu. Jeho hlavným záväzkom však zostáva zachovanie kvality na všetkých úrovniach a v každom detaile.
Južná Afrika
V Južnej Afrike sa väčšina viniča kultivuje v relatívne plochých alebo mierne zvlnených údoliach. Nedávno sa začali na pestovanie viniča využívať aj strmšie svahy, no na ich plné využitie treba ešte veľa urobiť. Škála pôd siaha od štrku a ťažkých pieskovo-hlinitých pôd pieskovcového, bridlicového a žulového pôvodu, ktoré sa nachádzajú na pobrežných rovinách, až po hlboko siahajúce aluviálne, pieskové a na vápenec bohaté červené bridlicové pôdy v Little Karoo a ďalších riečnych údoliach.
Na rozdiel od všeobecne prijímaného názoru sa občas vo vinohradoch Kapského Mesta stane, že hrozno dokonca nedozreje, a to i napriek tomu, že v mnohých horúcich oblastiach môže trpieť stresom z vysokej teploty, následkom čoho prezrieva. Často býva nevyhnutné vinohrady zavlažovať a úspešnosť pestovania viniča priamo závisí od dostupnosti vody. Tam, kde bývajú horúčavy kritické, dobré usadlosti organizujú zber hrozna v noci za svetla reflektorov, čo umožňuje oberať hrozno v stave optimálnej zrelosti a dopravovať ho do lisovní pri najnižšej možnej teplote.
Vinári Kapského Mesta si tieto revolučné postupy rýchlo osvojili a tak začali vyrábať okrem plných červených aj svieže, aromatické a vitálne biele vína v oblastiach, ktoré sa za normálnych okolností považujú za príliš horúce na pestovanie viniča. Pestovatelia viniča vo vyšších polohách a na chladnejších svahoch si tieto postupy osvojujú pomalšie.
Základné odrody: Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Chenin blanc (Steen), Muscat d'Alexandrie (Hane-poot), Pinotage, Sauvignon blanc, Syrah (Shiraz)
Ak si želáte víno poslať ako darček, dajte nám vedieť do komentáru k objednávke. Priložíme k nemu zdarma blahoželanie s Vaším textom.
Víno je možné dodať aj v štýlovej drevenej debni, ktorú zakúpite tu.