Čierna Perla 2019
Zvyškový cukor | polosladké |
---|---|
Výrobca | Vinkova |
Odroda | Ribezľové víno |
Krajina pôvodu | Slovensko |
Oblasť pôvodu | Malokarpatská |
Balenie (Litrov) | 0.75 |
Ročník | 2019 |
Servírovacia teplota (°C) | 14-16 |
Farba vína | Červené |
Siričitany | Víno obsahuje siričitany |
Minimálny počet kusov | 1 |
Nádherné dezertné víno čisto z čiernych ríbezlí dozrievalo v dubových sudoch. Čierne ríbezle majú vysoký obsah antioxidantov, vitamínu C a železa.
Vinkova
Firma Vinkova nadväzuje na tradíciu rodinného vinárstva spred roka 1989, ktoré prevádzkoval v malej pivnici na Fučíkovej ulici v Bratislave Juraj Košťál. Po roku 1990 sa vinárstvo, v ktorom okrem otca Juraja pôsobia tiež synovia Juraj a Roman, niekoľkokrát sťahovalo po prenajatých priestoroch. Postupne firma sídlila v Poľnohospodárskom družstve v Jablonci, neskôr v Šenkviciach, Vištuku, vo vinárskych závodoch Modra. Od roku 2000 využíva VINKOVA vlastné priestory na Tehelnej ulici v blízkosti centra Pezinku.
Hlavným zdrojom surovín je výkup od vinohradníkov z Malokarpatskej, Juhoslovenskej a Stredoslovenskej oblasti. Firma sa orientuje predovšetkým na spracovanie odrôd Devín, Chardonnay, Rizling rýnsky, Tramín červený, Rulandské šedé, Svätovavrinecké, Frankovka modrá, Alibernet, Cabernet Sauvignon, Rulandké modré, Merlot a Dornfelder. Približne 60 % ročného objemu - 150 000 litrov vína – tvoria biele odrody.
Celá technológia, počínajúc ručným zberom do malých prepraviek, je zameraná na šetrné spracovanie hrozna. Vinárstvo je vybavené pneumatickým lisom, riadeným kvasením a špičkovou filtráciou. Biele vína zrejú v nerezových, časť červených vín vo veľkých drevených a zvyšok v barikových sudoch, v ktorých by v budúcnosti mala vyzrievať aj časť produkcie bielych vín. Len pre pár zákazníkov sa vyrábajú sudové vína, inak sa vinárstvo zameriava na predaj fľaškových vín. Až 90 % odbytu smeruje do bratislavských vinoték, gastronomických zariadení a pre privátnych zákazníkov a to systémom vlastnej donáškovej služby firmy Vinkova.
Slovensko
Dôkaz o pestovaní viniča a výrobe vína na našom území pochádza z 7. – 6. storočia p. n. l. Z týchto rokov pochádza zatiaľ najstarší nález – sedem vinohradníckych nožov a hlinená nádoba na víno. Teda prvými výrobcami vína na našom území boli Kelti. Po nich prišli na naše územie Rimania a v tomto období sa začína na našom území pestovať vinič intenzívnejšie. Slovania pokračujú v pestovaní hrozna a výrobe vína po príchode do Karpatskej kotliny na základe keltských no najmä rímskych tradícií.
Podľa údajov MP SR má Slovensko v súčasnosti 22.000 ha registrovaných vinohradov, z toho len 16.000 ha je obhospodarovaných a 12.000 ha rodiacich. Vinič sa pestuje v šiestich vinohradníckych oblastiach:
1. Malokarpatská vinohradnícka oblasť
2. Nitrianska vinohradnícka oblasť
3. Stredoslovenská vinohradnícka oblasť
4. Východoslovenská vinohradnícka oblasť
5. Južnoslovenská vinohradnícka oblasť
6. Tokajská vinohradnícka oblasť
Viac o histórii vinohradníctva na Slovensku sa dozviete tu >
Ak si želáte víno poslať ako darček, dajte nám vedieť do komentáru k objednávke. Priložíme k nemu zdarma blahoželanie s Vaším textom.