Collazzi IGT 2019
Zvyškový cukor | suché |
---|---|
Výrobca | Tenuta Collazzi |
Odroda | Cuvée |
Krajina pôvodu | Taliansko |
Oblasť pôvodu | Tuscany |
Balenie (Litrov) | 0.75 |
Ročník | 2019 |
Servírovacia teplota (°C) | 16-18 |
Farba vína | Červené |
Siričitany | Víno obsahuje siričitany |
Obsah alkoholu | 14,50% |
Minimálny počet kusov | 1 |
Elegantné, komplexné cuvée. Vo vôni bohaté, intenzívne korenisto - balzamikové tóny sprevádzané náznakmi zrelého čierneho ovocia. Odrody určené na výrobu „Collazzi“, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot a Petit Verdot, sa zbierajú a vinifikujú oddelene. Strapce sú ručne preberané na vibračnom selekčnom stole, aby sa odstránili akékoľvek malé cudzie telesá, ako sú pokazené bobule alebo listy. Po fermentácii v nerezových tankoch pri teplotách pod 30 °C, potom nasleduje 18 dní macerácie Jablčno-mliečna fermentácia prebieha v barikových sudoch /50 % nových, 50 % dvakrát použité/.
Víno vyzrieva v dubových sudoch po dobu 18 mesiacov, v podzemnej pivnici Collazzi, pri prirodzenej teplote 15°C a následne víno dozrieva vo fľaši ďalších 12 mesiacov. Prvý ročník bol vyrobený v roku 1999. „Collazzi“ je v chuti plné, hodvábne, elegantné s dominanciou černíc, sušených čerešní, korenia, tabaku s perzistentným a pútavým záverom.
Odrodové zloženie : 50% Cabernet Sauvignon , 25% Cabernet Franc, 20% Merlot, 5% Petit Verdot
Tenuta Collazzi
Tenuta Collazzi patrí do rodiny Marchi od roku 1933. Za posledné desaťročie dostalo vinárstvo nový impulz prostredníctvom reštrukturalizácie viníc s túžbou vyrábať vynikajúce vína. Collazziho mikroklíma, v priemere teplejšia a suchšia ako v okolí, umožňuje úplné dozrievanie hrozna, ktoré je z roka na rok homogénne. Olivovníky, ktorých plody sa používajú na výrobu vzácneho extra panenského olivového oleja, zaberajú 120 hektárov pozemku.
Taliansko
1. Stredné Taliansko - západ
Leží medzi Apeninami na severe a východe a Tyrrhenským morom na západe. Letá sú dlhé a veľmi suché, zimy menej drsné ako v severnom Taliansku. Teplo a nedostatok vlahy môžu byť problémom počas vegetačného obdobia. Vinice obyčajne ležia na svahoch hôr, kde majú dostatok slnka a vlahy. Rozmiestňujú sa rozvážne podľa nadmorskej výšky, aby sa kompenzovali horúčavy, modré odrody do výšky 550 ma biele odrody do výšky 700 m. Čím vyššie sa nachádza vinič, tým dlhšie je obdobie dozrievania a hrozno má vyššiu kyslosť.
V posledných rokoch sa značne experimentuje, hlavne v Toskánsku s klasickými francúzskymi odrodami, najmä s Cabernet sauvignonom. Tie sa používajú s tradičnými odrodami viniča ako Sangiovese a samostatne. Výsledkom sú, aj keď netypické pre oblasť, pravdepodobne najúžasnejšie vína tohto druhu v Taliansku a veľké vína ako Sassicaia a Tignanello, uznávané ako vína svetovej triedy.
Tradičnou špecialitou je sladké biele vin santo, vyrobené z hrozna typu passito vysušeného na slamených podložkách. Zreje až 6 rokov, často s využitím systému solero.
2. Stredné Taliansko - východ
Oblasť sa tiahne pozdĺž pobrežia Jadranského mora, od Molise na juhu smerom hore k Emilia-Romagna. Vplyvom Stredozemného mora sú letá obyčajne suché a horúce, sú výrazne horúcejšie, ak cestujeme smerom na juh, a zimy sú chladné. V hornatých krajoch mikroklímu ovplyvňuje výška a poloha. Najlepšie vinohrady sa nachádzajú na miestach s dobrým drenážnym systémom, na úpätí hôr, ale vinohradníctvo je
Využíva sa tu široké spektrum vinohradníckych praktík a vinárskych techník. Veľa zmesných vín s veľkoobjemovou produkciou pochádza odtiaľto, ale niektorí výrobcovia zachovávajú najcennejšie tradície a rozširujú ich pomocou moderných metód.
Severozápadné Taliansko, chránené zo severu a západu Alpami a Ligúrskym morom z juhu, tvoria provincie Piemont, Ligúria, Lombardia a Valie d'Aosta. Zimy sú tuhé, s častými inverznými hmlami, ktoré vystupujú z údolí. Letá sú horúce, hoci nie príliš a v tomto období roka môže hrozno poškodiť krupobitie. Dlhé obdobia jesene umožňujú s úspechom pestovať neskoro zrejúcu odrodu viniča Nebbiolo. Oblasť tvoria vrchy, predhorie (Piemont znamená predhorie) a údolie najdlhšej talianskej rieky - Pádu. Vinič sa pestuje na úbočiach, kde je vytvorený dobrý drenážny systém a dostatok slnečného svetla. V klasických oblastiach ako Barolo je vinicami pokrytý každý svah otočený na juh, zatiaľ čo v Lombardii sa mnohé vinohrady nachádzajú na bohatých údolných nivách v údolí Pádu.
Významné červené vína regiónu trpeli v minulosti dlhým uchovávaním vo veľkých drevených kadiach, pretože mnohí pestovatelia plnili vína do fliaš len pri predaji vína. Tieto praktiky oxidovali víno. V súčasnosti sa mnohé vína fľašujú v optimálnom čase, hoci sa nedosiahla všeobecná zhoda v otázke najlepších ležiackych nádob. Použitie uzavretých tankov pre vína sladkého, hroznového štýlu z Asti bolo úspešné a tieto vína sa dobre predávajú na medzinárodných trhoch. Niektoré z výrobní spumante vyrohili suché šumivé z odrôd Pinot a Chardonnay pomocou méthode champenoise a získali šumivé vína vynikajúcej kvality.
Severovýchodné Taliansko je ohraničené Dolomitmi na severe a Adriatickým morom na juhu. Podobne ako na severozápade sú letá horúce a zimy studené a drsné, s hmlou sú problémy menšie a krupobitie býva častejšie. Počasie sa z roka na rok nepredvídateľne mení, takže udanie ročníka je dôležité, zvlášť pri červených vínach. Vinice sa nachádzajú na mnohých miestach, od strmých úbočí pohorí v Tridentsko-Hornej Adiži až po ploché, údolné nivy vo Veneto a Friuli-Venezia Giulia. Najlepšie vinohrady sú vždy situované na kopcovitom vidieku.
Väčšina vinohradov je na ľadovcových morénach - krupicovitej zmesi piesku, štrku a nánosov naplavených v dobe ľadovej. Pôdy sú väčšinou ílovité alebo piesočnato-ílovité a najlepšie miesta sú slieňové a bohaté na vápnik. Ľahká, kamenistá pôda v Južnom Tirolsku sa vplyvom počasia rýchlo vyluhuje, a preto sa každoročne musia do nej pridávať hnojivá. Severovýchod priviedol Taliansko k modernejším vinárskym technikám a k experimentovaniu so zahraničnými odrodami viniča. Bola to prvá oblasť, ktorá uskutočnila fermentáciu pri nižších teplotách a spočiatku získané vína boli tak čisté, že stratili svoj prirodzený charakter. Súčasné experimenty sú zamerané na zvýšenie intenzity chuti použitím dreva z nového duba.
Oblasť zahŕňa južné kraje na pevnine Apúlia, Kampánia, Basilicata a Kalábria, ako aj ostrovy Sicília ďalej na juhu a Sardínia na západe cez Tyrrhenské more. Doteraz najteplejšia a najsuchšia oblasť v Taliansku, hoci pobrežné časti a ostrovy ovplyvňujú prímorské vetry. Väčšina kraja je kopcovitá alebo hornatá, vinice nájdeme na rovinách a miernych svahoch v Apúlii. Najlepšie miesta sú vždy na vyššie položených svahoch obrátených na sever, kde má vinič menej slnka a prospieva mu zmierňujúci úcinok výšky, čím sa zaručuje dlhšie vegetačné obdobie.
Pôda je prevažne vulkanická a žulovitá, ale s niekoľkými izolovanými vrstrvami ílu a kriedy. Táto oblasť s Midi vo Francúzsku je hlavným zdrojom európskeho neslávneho "vínneho jazera". Napriek tomu však výrobcovia používaním kvalitnejších odrôd viniča, dopestovaného vo vyššIch polohách, vyrábajú vína štandardné a v štýle, ktorý si zaslúži pozornosť.
Ak si želáte víno poslať ako darček, dajte nám vedieť do komentáru k objednávke. Priložíme k nemu zdarma blahoželanie s Vaším textom.
Víno je možné dodať aj v darčekovom balení, ktoré zakúpite tu.