CONTESSA, značkové 2012
Zvyškový cukor | polosuché |
---|---|
Odroda | Cuvée |
Krajina pôvodu | Slovensko |
Oblasť pôvodu | Malokarpatská |
Balenie (Litrov) | 0.75 |
Ročník | 2012 |
Servírovacia teplota (°C) | 16-19 |
Farba vína | Červené |
Siričitany | Víno obsahuje siričitany |
Minimálny počet kusov | 6 |
Alkohol: 13,0 obj.%
Celková kyslosť: 5,9 g/l
Celkový obsah sacharidov: 8,6 g/l
Typ pôdy: hlinito- piesčito - kamenistá
Fľašková zrelosť: 6- 8 rokov
Podávať pri teplote: 16 - 18° C
Gastro odporúčanie: Možno ho kombinovať s tmavým mäsom, nejde však o ťažké víno, preto sa hodí aj k tmavej hydine. Odporúčame podávať ho k morke, husi, či kačici. Podobne sa priatelí s tvrdými a zrejúcimi syrmi.
Ocenenia:
Mundus - Zlatá medaila
Báhoň - Zlatá medaila
Vitis Aurea - Strieborná medaila
Šenkvice - Strieborná medaila
Slovensko
Dôkaz o pestovaní viniča a výrobe vína na našom území pochádza z 7. – 6. storočia p. n. l. Z týchto rokov pochádza zatiaľ najstarší nález – sedem vinohradníckych nožov a hlinená nádoba na víno. Teda prvými výrobcami vína na našom území boli Kelti. Po nich prišli na naše územie Rimania a v tomto období sa začína na našom území pestovať vinič intenzívnejšie. Slovania pokračujú v pestovaní hrozna a výrobe vína po príchode do Karpatskej kotliny na základe keltských no najmä rímskych tradícií.
Podľa údajov MP SR má Slovensko v súčasnosti 22.000 ha registrovaných vinohradov, z toho len 16.000 ha je obhospodarovaných a 12.000 ha rodiacich. Vinič sa pestuje v šiestich vinohradníckych oblastiach:
1. Malokarpatská vinohradnícka oblasť
2. Nitrianska vinohradnícka oblasť
3. Stredoslovenská vinohradnícka oblasť
4. Východoslovenská vinohradnícka oblasť
5. Južnoslovenská vinohradnícka oblasť
6. Tokajská vinohradnícka oblasť
Viac o histórii vinohradníctva na Slovensku sa dozviete tu >
Ak si želáte víno poslať ako darček, dajte nám vedieť do komentáru k objednávke. Priložíme k nemu zdarma blahoželanie s Vaším textom.
Víno vieme dodať aj v štýlovej drevenej bedničke.