Pesecká leánka 2023, polosuché
Zvyškový cukor | polosuché |
---|---|
Výrobca | Csernus |
Odroda | Pesecká leánka/Feteasca Regala |
Krajina pôvodu | Slovensko |
Oblasť pôvodu | Stredoslovenská |
Balenie (Litrov) | 0.75 |
Ročník | 2023 |
Servírovacia teplota (°C) | 10-12 |
Farba vína | Biele |
Siričitany | Víno obsahuje siričitany |
Obsah alkoholu | 12,50% |
Minimálny počet kusov | 1 |
Víno má svojský „ohnivý“ charakter kyslosti v sprievode krásnej arómy medového melónu, lúčnych a agátových kvetov a levandule. Je svieže, suché a „ohnivé“ s výraznou kyselinkou.
Csernus
Rodinné remeselnícke vinohradníctvo sa rozprestiera na južnej časti Stredoslovenskej vinohradníckej oblasti pri obce Vinica, na južnom a malebnom, sopečnom svahu vrchu Stráž.
Pôda má špecifické zloženie, obsahuje sopečné (andezit) a ťažké, hlinité vrstvy. Vinohradná oblasť má vysoké ekologické parametre, ktoré dodávajú vínam nenapodobiteľnú bohatú arómu a jemnú chuť, pekné elegantné kyseliny a výnimočnú mineralitu.
Naša rodina sa zaoberá s vinárstvom a výrobou vína od viacerých generácií. Oxidačná technológia výroby nášho vína uchovala tradičné výrobné postupy. Kvalitné vína sú vyrobené s veľkou starostlivosťou len z prírodných materiálov (bez konzervačných látok, s minimálnym obsahom SO2). Vína vyzrievajú v pivnici za 1-2 roky, len potom nasleduje fľaškovanie vína.
Z väčšiny úrody hrozna, ktoré sú pôvodne zo svahu vinického vrchu Stráž – pripravíme biele víno. Hlavné odrody sú Rizling Vlašský, Veltlínske Zelené, Rizling Rýnsky, Chardonnay, Irsai Oliver a Peszeki Leányka. Vďaka zrelosti hrozna naše vína obsahujú bohatú arómu a chuť, prevažuje charakteristiky odrôd, znaky terroir, v prítomnosti vhodnej a výraznej kyslosti. Víno z odrody Chardonnay je vyrobené s použitím technológiou sur lie a Battonage (víno počas 8 mesiacov leží na kvasničných kaloch a dvakrát týždenne ho pravidelne premiešavame), ktorá vytvára bohatú, plnú a vyrovnanú chuť vína.
Slovensko
Dôkaz o pestovaní viniča a výrobe vína na našom území pochádza z 7. – 6. storočia p. n. l. Z týchto rokov pochádza zatiaľ najstarší nález – sedem vinohradníckych nožov a hlinená nádoba na víno. Teda prvými výrobcami vína na našom území boli Kelti. Po nich prišli na naše územie Rimania a v tomto období sa začína na našom území pestovať vinič intenzívnejšie. Slovania pokračujú v pestovaní hrozna a výrobe vína po príchode do Karpatskej kotliny na základe keltských no najmä rímskych tradícií.
Podľa údajov MP SR má Slovensko v súčasnosti 22.000 ha registrovaných vinohradov, z toho len 16.000 ha je obhospodarovaných a 12.000 ha rodiacich. Vinič sa pestuje v šiestich vinohradníckych oblastiach:
1. Malokarpatská vinohradnícka oblasť
2. Nitrianska vinohradnícka oblasť
3. Stredoslovenská vinohradnícka oblasť
4. Východoslovenská vinohradnícka oblasť
5. Južnoslovenská vinohradnícka oblasť
6. Tokajská vinohradnícka oblasť
Viac o histórii vinohradníctva na Slovensku sa dozviete tu >
Ak si želáte víno poslať ako darček, dajte nám vedieť do komentáru k objednávke. Priložíme k nemu zdarma blahoželanie s Vaším textom.
Víno je možné dodať aj v štýlovom darčekovom obale, ktorý zakúpite tu.