Klang der Tiefe Riesling Spätlese trocken 2021
Zvyškový cukor | suché |
---|---|
Výrobca | Paulinshof |
Odroda | Rizling rýnsky |
Krajina pôvodu | Nemecko |
Oblasť pôvodu | Mosel |
Balenie (Litrov) | 0.75 |
Ročník | 2021 |
Servírovacia teplota (°C) | 11-13 |
Farba vína | Biele |
Siričitany | Víno obsahuje siričitany |
Obsah alkoholu | 12,5% |
Minimálny počet kusov | 1 |
Pred 400 milónmi rokov bolo údolie Mosely praveký oceán. Gigantickými pohybmi zeme tu vznikli bridlicové pohoria. Mäkká a pórovitá hornina umožňuje koreňom viniča dostať sa do hlbších vrstiev a absorbovať veľa minerálov. Etiketa bola vytvorená podľa drevorytu profesora Kurta Binge.
Farba je slamovo zlatistá. Vo vôni cítiť červené letné slivky, hrušky, lesné jahody, marhule, citrusovú kôru a jemnú korenistosť. V chuti granátové jablko, mango, zelené hrušky, biele korenie, jahody a citrusy. Víno je opulentné, minerálne, šťavnaté s dlhou dochuťou.
Zvyškový cukor: 8,5 g/l
Obsah kyselín: 6,2 g/l
Paulinshof
Paulinshof je bývalý kláštor, ktorý kedysi patril ku kostolu Svätého Pavla v Trieri. Na portáli budovy je dodnes umiestnený erb Svätého Pavla. Kláštor Paulinshof sa vždy výrazne podieľal na pestovaní viniča a výrobe vína v tejto oblasti. Prvé zachované zmienky o pestovaní viniča na tomto mieste sú z čias kráľa Henricha I., z roku 936. V roku 1716 prišlo k prestavbe tejto usadlosti. Jej vonkajší vzhľad sa zachoval až dodnes. V roku 1776 tu bola vystavaná vínna pivnica a nová lisovňa hrozna. Počas sekularizácie sa v roku 1803 stal Paulinshof súkromným majetkom a od roku 1969 je vo vlastníctve Klausa a Christy Jüngling. V súčasnosti je rozloha ich väčšinou veľmi strmých viníc okolo 10 hektárov. Tieto vinice sa nachádzajú v obci Kesten v časti viníc Paulins-Hofberger, Paulinsberg, Herrenberg, Brauneberger Juffer, Juffer-Sonnenuhr, ako aj Trittenheimer Apotheke. Slávne vinice Brauneberger Kammer sú majetkom výhradne Paulinshofu. Pôdy vo viniciach sa skladajú prevažne zo zvetranej devónskej bridlice. Klíma strednej Mosely poskytuje odrode Rizling Rýnsky predpoklady na výnimočne dlhé dozrievanie na viniči. Také, ako nikde inde na svete. Víno vzniká predovšetkým vo vinici. Vo viniciach vinárstva Paulishof prebieha pravidelne rekultivácia vinohradníckej pôdy so všetkými ohľadmi k ekológii a prírode, riadený výnos - redukcia úrody a selektívny ručný zber. Všetky tieto procesy sú dôležitým faktorom pre vznik jedinečných vín, ktoré nie sú založené na vysokom alkohole, ale na krásnej aromatike, šťavnatosti a ovocnosti, spolu s veľmi dobrým potenciálom na vyzrievanie. Ku každému vínu sú vydávané vínne certifikáty, za ktorých správnosť zodpovedá Christa Jüngling (držiteľka WSET úrovne 4). Každé jedno víno dôkladne degustuje, popisuje a premýšľa o tom, ktoré jedlo, alebo príležitosť by sa k danému vínu najlepšie hodili. Rizling je v Paulinshof už roky ich obrovská vášeň. V minulých rokoch vinárstvo Paulishof získalo nespočetné množstvo svetových ocenení za svoje skvelé vína.
Nemecko
1. Ahr
Nachádza sa v oblasti nižšieho toku rieky Ahr, 10 km južne od Bonnu. Napriek severnejšej lokalite je hlboké údolie Ahru chránené okolitým pohorím Hohe Eifel, ktoré udržuje teploty priaznivé pre vinohradníctvo. Vinohrady oblasti Ahru sú rozmiestnené hlavne na svahoch a príkrych terasovaných kamenistých okrajoch údolia.
2. Bádensko
Najdlhšia pestovateľská oblasť sa rozprestiera v dĺžke 400 km od Franska na severe cez Württembersko a Badische Bergstrasse po Bodamské jazero (Bodensee), kde sú najjužnejšie vinohrady Nemecka. V porovnani s ostatným Nemeckom veľká časť vinohradov Bádenska má slnečné a teplé podnebie, čiastocne vďaka ochrane Schwarzwaldu (Čierneho lesa) a pohoria Odenwald.
3. Fransko
Fransko je najseverovýchodnejšou oblasťou Nemecka a Bavorska. Fransko má najkontinentálnejšie podnebie vo vinohradníckych oblastiach Nemecka so suchými teplými letami a studenými zimarni. Silné mrazy ovplyvňujú úrody. Mnohé vinohrady sú južne orientované; rozprestierajú sa na svahoch údolí Mainu a jeho prítokov, ale aj na chránených plochách Steigerwaldu. Každý Bereich má rozdielnu pôdnu štruktúru. Hlavný Mainviereck má prevažne zvetrané ferebné pieskovce, Maindreieck vápenec s ílom a sprašou a Steigerwald pôdu zo zvetraného slieňa. Po roku 1954 bola viac ako polovica vinohradov zrekonštruovaná. Klasický Silvaner vo Fransku nie je tak rozšírený ako Müller-Thurgau. Vína tejto oblasti sú zvyčajne suchšie ako väčšina nemeckých vín; preto sú vhodné ako súčasť jedla. V oblasti je 6 000 pestovateľov, čo umožňuje program širokej palety typov vín. Polovica vín sa spracúva v družstvách.
4. Hessische Bergstrasse
Nachádza sa medzi Darmstadtom a Heppenheimom,vedľa pohoria Odenwald, s Rýnom na západe a riekou Main na severe. Vinohrady na južných svahoch údolia lemujúceho Bergstrasse ťažia z priemernej ročnej teploty nad 9 °C. V kombinácii s ročnými vodnými zrážkami 755 mm sú to ideálne podmienky. Najlepšie vinohrady sú na južne a západne orientovaných svahoch v Bereichu Umstadt a na južných a východne orientovaných svahoch Bereichu Starkenburg. Väčšina viníc má ľahké sprašové a bazaltové pôdy s jemnou štruktúrou. Väčšina vinohradov tejto oblasti nemá moderné terénne úpravy. Sú vysadené skôr náhodne na starších vytvorených terasách medzi ovocnými sadmi. Mnohí jednotlivci pestujú síce hrozno, vyše 80 % vín však spracúvajú družstvá.
5. Stredné Porýnie
Stredné Porýnie je oblasť zahŕňajúca 160 km trasy rýnskeho údolia medzi Bonnom a Bingenom. Dobrodenie slnka je znásobené bočnými okrajmi údolí poskytujúcimi ochranu pred chladnými vetrami. Rieka pôsobí ako zásobáreň tepla, ktorá temperuje nízke nočné a zimné teploty. Vinič pestujú na strmých svahoch údolia, využívajúc dostupný slnečný svit; severne od Koblenzu sú všetky vinohrady na východnom brehu, smerom na juh je väčšina na západnom brehu.
6. Mosela-Saar-Ruwer
Veľa najväčších nemeckých vín prichádza z najvyšších a najstrmších vinohradov tejto oblasti, z ktorých väčšina leží v horných prístupoch do údolia. Obrábať vinič nevyhnutne vyžaduje intenzívnu prácu a námahu, čo spolu s dlhou zimou v porovnaní s inými oblasťami Nemecka zvyšuje hodnotu akostných vín oblasti Mosela-Saar-Ruwer. Skorý začiatok zimy spôsobuje, že kvasenie prebieha pri veľmi nízkych teplotách. Pri fľašovaní vína udržujú viac oxidu uhličitého. Vína sú preto svieže a vykazujú tvrdší charakter odrody Riesling. V oblasti je okolo 13 750 pestovateľov, ktorí vlastnia veľmi malé pozemky. Asi 60 % celkovej produkcie vína spracúvajú a rozdeľujú obchodníci a dodávatelia, 15 % predávajú družstvá; pestovateľov a majiteľov, ktorí víno predávajú priamo, je 25 %.
7. Nahe
Podnebie je mierne slnečné s dostatkom dažďa a bez mrazov. Miestne podmienky ovplyvňuje len Soonwald na severovýchode a teplo zadržujúce hory na východe. Južne situované chránené vinohradnícke plochy sa tešia takmer stredomorskej mikroklíme.
Vinohrady sú na miernych, ale aj na strmých svahoch pri rieke Nahe i v zázemí s údoliami mnohých malých prítokov rieky. Vinič rastie vo výške 100-300 metrov. Pôdy sú rozličné, od kremenca a bridlice pozdĺž nižších vrstiev až po melafýrové (tvrdé horniny s nizkym obsahom vápenca) a farebné pieskovce v stredných a horných vrstvách. Pri Bad Kreuznachu možno nájsť zvetrané ílovité pôdy. Najlepší Riesling rastie spravidla na piesočnatých pôdach.
8. Porýnie-Falcko
Vinič chráni pred chladom zmierňujúci účinok rieky a vrchovina Taunus. Oblasť má počas rastu viniča od mája do októbra nadpriemer slnečného svitu. Vinič sa pestuje na vynikajúcich južne situovaných svahoch vo výške 100-300 m.
V oblasti je asi 500 samostatných vinárskych majetkov a približne 2 600 súkromných pestovateľov. Mnohí pripravujú a predávajú svoje vína, kým iní zásobujú vínom 10 družstiev oblasti. 80 % všetkých vín predstavuje odroda Riesling. S výnimkou najsladších vín sa tu v porovnaní s inými oblasťami pripravujú typy suchších vín. V okolí Assmanshausenu vyrábajú najlepšie nemecké červené vína.
Veľa vína sa robí z vysokých úrod vinohradov; tieto vína sa sceľujú vo veľkom na lacné, bežné vína, napríklad v Bereichu Nierstein a samozrejme Liebfraumilch. Naopak, druhým extrémom sú malé množstvá kvalitných vín dorábaných v najlepších podnikoch.
Veľmi nízke výnosy z čias pred zjednotením Nemecka sa teraz zvyšujú. Hlavné problémy v súčasnosti predstavujú ničivé nápory mrazu, zosúvajúce sa terasy, mŕtve kry a vidiecke spracovateľské metódy. Bolo by, pravda, škoda, keby sa na konci práve prebiehajúcej rekonštrukcie na mieste bývalých klasických odrôd objavili iba robustné vysokovýnosné hybridy bez akejkoľvek charakteristickej osobitosti.
Oblasť sa rozprestiera vo východnom kúte vinohradníckeho územia Nemecka medzi Frankfurtom na severe a Bodamským jazerom (Bodensee) na juhu. Oblasť chráni Čierny les (Schwarzwald) na západe a Švábska plošina na východe. Oblasť má osobitne teplé počasie vo vegetačnom obdobi viniča. Vinohrady sú pomerne roztrúsené na oboch stranách rieky Neckar na miernych svahoch rôznych riečnych údolí.
V oblasti je 16 500 pestovateľov. Väčšina má malé plochy viníc, ktoré obrábajú popri zamestnaní. Hrozno nechávajú spracovať v družstvách, ktoré víno aj predávajú. Vo výsadbách je viac ako polovica modrých odrôd viniča, 70 % tvoria biele vína (t. j. veľa modrého hrozna sa spracúva na biele vína).
Ak si želáte víno poslať ako darček, dajte nám vedieť do komentáru k objednávke. Priložíme k nemu zdarma blahoželanie s Vaším textom.
Víno je možné dodať aj v štýlovom darčekovom balení, ktoré zakúpite tu.