Léoville Poyferré 2011
Zvyškový cukor | suché |
---|---|
Výrobca | Château Leoville Poyferre |
Odroda | Cuvée |
Krajina pôvodu | Francúzsko |
Oblasť pôvodu | Bordeaux - Saint-Julien |
Balenie (Litrov) | 0.75 |
Ročník | 2011 |
Servírovacia teplota (°C) | 15-17 |
Farba vína | Červené |
Siričitany | Víno obsahuje siričitany |
Obsah alkoholu | 13.5% |
Minimálny počet kusov | 1 |
Farba vína je atramentovo slivková. Vo vôni figy, céder, čierne ríbezle, grafit, tmavá čokoláda, mäta, ostružiny, lesné jahody, korenie, vanilka a čučoriedkový sirup. V chuti redukcia z lesného ovocia, džem z čiernych ríbezlí, tmavá čokoláda, figy, tmavé čerešne, vanilka, korenie, višne a slivková zaváranina. Víno je vyvážené, koncentrované, má stredne plné až plné telo a dlhý záver.
Kupáž: 58% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot, 6% Petit Verdot, 6% Cabernet Franc
Archivačný potenciál: 2019-2032
Hodnotenie:
Wine Advocate / Robert Parker - 94/100
James Suckling - 93/100
Tim Atkin - 93/100
Wine Enthusiast - 95/100
Château Leoville Poyferre
Tradične boli panstvá v Bordeaux pomenované po ich majiteľoch, alebo zakladateľoch. História cesty k vlastníctvu Château Léoville Poyferré bola od roku 1638 dlhá a kľukatá a prepojená s Château Léoville Las Cases. Jean de Moytie, člen parlamentu v Bordeaux, vlastnil vinicu v Bordeaux. Moytie ju nazval Mont-Moytie. Mont-Moytie bol jedným z prvých zámkov v Medocu, kde sa vyrábalo víno, spolu s Chateau Margaux a La Tour de Saint-Lambert, ktoré dnes poznáme ako Chateau Latour. Panstvo patrilo rodine Moytie takmer 100 rokov. Následne sobášom získal panstvo Alexandre de Gascq, ktorý ho premenoval na Leoville. Keď Alexandre de Gascq zomrel, patrilo rodine Gascq viac ako 200 hektárov viníc v Bordeaux. Majetok v Saint Julien bol v roku 1840 rozdelený. Najstarší syn Pierre Jean de Las Cases dostal podiel, ktorým sa stalo Château Léoville Las Cases. Jeho sestra Jeanne darovala svoj podiel svojeje dcére, manželke baróna Jean-Marie Poyferre de Ceres. Barón pridal k názvu Château Léoville aj svoje meno a tak vzniklo Château Léoville Poyferré. Po tom, čo sa vinice v Leoville rozdelili na 3 rôzne usadlosti, Leoville Las Cases, Leoville Barton a Leoville Poyferre, mnohé z viníc zostali pomiešané, takže zber hrozna bol občas trochu chaotický. Skutočná moderná doba začala v Château Léoville Poyferré až v roku 1920, príchodom nových majiteľov, rodiny Cuvelier. História obchodovania s vínom v rodine Cuvelier siahala až do roku 1804. Vlastnili postupne niekoľko panstiev v Bordeaux, ako napríklad, Château Le Crock, Château Camensac, Château Moulin Riche... V roku 1979 sa ujal vedenia panstva Didier Cuvelier. Jeho učiteľom bol profesor Emile Peynaud. Pre toto panstvo to bol skvelý krok, lebo pod vedením Didiera sa opäť dostalo na mapu vinárskeho sveta. Didier urobil mnoho pozitívnych zmien. Priviedol Emila Peynauda, nechal vytrhať a znovu vysadiť 20 hektárov viniča. V roku 1994 sa pripojil k tímu Michel Rolland. Postupne takmer zdvojnásobil veľkosť viníc so 48 hektárov na súčasných 80 hektárov. V roku 2017 odišiel Didier Cuvelier do dôchodku a správu prevzala jeho neter Sara Lecompte Cuvelier. 80-hektárové vinice Léoville Poyferré v Saint Julien sú vysadené na 68 % Cabernet Sauvignon, 24 % Merlot, 6 % Cabernet Franc a 2 % Petit Verdot. Vek viniča je tu v priemere 45 rokov, ale stále ostali zachované aj niektoré viac, ako 80 ročné vinice. Terroir tu má štrkovo, hlinito piesčité podložie. Panstvo produkuje dve ďalšie vína, Moulin-Riche, ktorý pochádza zo špecifickej 21-hektárovej parcely viniča v apelácii St. Julien. Túto vinicu kúpila v roku 1920 rodina Cuvelierovcov. Moulin Riche sa v istom čase považovalo za druhé víno Leoville Poyferre, ale dnes tomu tak nie je. Druhé víno z Leoville Poyferre je Pavillon de Léoville Poyferré.
Francúzsko
Ľavý breh ústia toku Gironde tiahnuci sa severozápadne od Bordeaux po Soulac. Dve rozsiahle vodné plochy po oboch stranách Médocu - oceán a ústie toku - pôsobia ako regulátor tepla a pomáhajú zabezpečovať mikroklímu ideálnu pre vinohradníctvo. Golfský prúd prináša v globále mierne zimy, teplé letá a dlhé, slnečné jesene.
Zvlnené svahy kopcov s vyvýšeninami a miernymi svahmi. Z najlepších vinohradov je vidieť ústie. Prakticky všetky lokality Haut-Médocu postupne stúpajú od povodia až ku Gironde. Celistvosť väčšiny území prerušujú bažinaté územia, na ktorých sa vinič pestovať nedá.
Pôda: Kombinácia vzájomne podobných orníc ležiacich nad rozličnými spodnými zeminami. Ornicu, ktorá je zmesou piesku z oblasti Landes a kremenného štrku rôznej zrnitosti je týmto štrkom miestami súvisle pokrytá.
Spodné pôdy môžu obsahovať štrk do hĺbky až niekoľkých metrov, alebo môže táto pôda pozostávať z piesku, často obohateného o humus. Súčasťou pôdy je aj vápenec a íl.
Iba červené vína majú právo na označenie Médoc. Samozrejmosťou je mechanický zber a zásada, že všetko hrozno musí byť pred kvasením, ktoré prebieha v tankoch alebo sudoch, zbavené strapín. Rozširuje sa používanie nerezových nádob. Doba kontaktu so šupkou sa pohybuje medzi jedným až dvoma týždňami, hoci v niektorých château využívajú až štyri týždne, tak ako to bolo kedysi zvykom.
Základné odrody: Cabernet sauvignon, Cabernet franc, Merlot. Vedľajšie odrody: Carmenere, Malbec, Petit verdot.
Golfský prúd prináša v globále mierne zimy, teplé letá a dlhé, slnečné jesene. Dobre odvodňované, dobre umiestnené, mierne sa zvažujúce vinohrady. Juhovýchodne orientovaný štrkovitý hrebeň s vyhliadkou na Château Lafite-Rothschild v Pauillacu, relatívne sa zvažujúci do Médocu.
Štrkovitá vrchná vrstva pôdy, ktorá je úrodnejšia ako v južnejšie položených obciach s ílovou spodnou vrstvou prerážajúcou miestami na povrch a pozostávajúcou z ílového lôžka, kamenistej hliny a vápenca nad železitým tvrdým podložím.
Právo na označovanie majú len červené vína. Kladie sa väčší dôraz na odrodu Merlot, ktorá môže v súčasnosti tvoriť až 50 % viniča pestovaného v niektorých château, v menšej miere sa používa vin de presse a zdokonalené vinárske techniky. Tieto vína sú omnoho prijateľnejšie v rokoch s menším slnečným svitom. Všetko hrozno musí byť odzrnené, doba kontaktu so šupkou je priemerne tri týždne, vyzrievanie v sudoch v súčasnosti prebieha po dobu 15 až 24 mesiacov.
Základné odrody: Cabernet sauvignon, Cabernet franc, Merlot. Vedľajšie odrody: Carmenere, Malbec, Petit verdot.
3. Pauillac
Dve rozľahlé, nízko položené roviny, jedna na severozápad, druhá na západ od mesta Pauillac. Orientácia k slnku je vynikajúca, oba smery odvodňovania sa mierne zvažujú smerom na východ k ústiu Gironde, na západ k lesu a na sever a juh do kanálov a potokov.
Dve vrstvy s mohutnými štrkovými lôžkami siahajúcimi do takej hĺbky, aká nebola zistená v žiadnej lokalite Médocu. Voda je odvádzaná skôr, ako dosiahne tvrdé železité podložie. St.-Sauveur má na svojej západnej časti plytkú vrstvu piesku na kamenistej spodnej vrstve, v strede a na juhu štrk pokrývajúci železité podložie (alebo väčší podiel štrku).
Na oficiálne označovanie majú právo len červené vina. Vo väčšine château sa už tradične používa aj vin de presse. Doba kontaktu so šupkou je v priemere od troch do štyroch týždňov, doba zrenia v sudoch sa v súčasnosti pohybuje medzi 18 až 24 mesiacmi.
Základné odrody: Cabernet sauvignon, Cabernet franc, Merlot. Vedľajšie odrody: Carmenere, Petit verdot, Malbec.
Pôda je vo vinohradoch jemná štrková ornica s kamienkami vyhovujúcej veľkosti. Z vinohradov je výhľad na Gironde. Smerom do vnútrozemia sa veľkosť kamienkov postupne zmenšuje a pôda sa začína miešať s pieskovou sprašou. Spodná vrstva pôdy pozostáva zo železitého podložia, vápenatého ílu a štrku.
Právo na kontrolované označovanie majú len červené vina. Všetko hrozno musí byť odzrnené. Podľa potrieb príslušného ročníka sa môže použiť aj určité množstvo vin de presse. Doba kontaktu so šupkou sa pohybuje v priemere od dvoch do troch týždňov a väčšina château necháva víno vyzrievať 18 až 22 mesiacov v sudoch.
Základné odrody: Cabernet sauvignon, Cabernet franc, Merlot. Vedľajšie odrody: Carmenere, Malbec, Petit verdot.
Golfský prúd prináša v globále mierne zimy, teplé letá a dlhé, slnečné jesene. Poloha: Jedna rozľahlá, nízko položená rovina v strede Margaux a niekoľkých skromných svahov zvažujúcich sa na západ smerom k lesom.
Pôda: Plytká vrstva kamenistého kremičitého štrku pokrývajúca vápenec i štrkové podložie. Na oficiálne označovanie majú právo len červené vína. Všetko hrozno musí byť odzrnené. Vin de presse možno používať v priemernom rozsahu 5 až 10 %, a to podľa potrieb príslušného ročníka. Doba kontaktu so šupkou sa pohybuje v rozmedzí 15 až 25 dní, doba vyzrievania v sudoch je v súčasnosti 18 až 24 mesiacov.
Základné odrody: Cabernet sauvignon, Cabernet franc, Merlot. Vedľajšie odrody: Carmenere, Malbec, Petit verdot.
Viac o oblastiach Francúzska sa dozviete tu >
Podnebie je veľmi podobné Médocu, avšak čiastočne horúcejšie a s mierne väčšími dažďovými zrážkami. V Sauternes a Barsacu mierne a vlhké, s jesenným, na všetko dôležitým striedaním ranných hmiel a slnečného svitu, teda s ideálnymi podmienkami pre "ušľachtilú pleseň".
Predmestia živelne sa rozrastajúceho Bordeaux križujú severnú časť tohto dištriktu nachádzajúceho sa nad Cadaujacom, ktoré čoraz viac nadobúdajú vidiecky charakter. Terén v Graves je oveľa kopcovitejší ako v Médocu, drobné údolia sú pretínané nespočetnými potôčikmi vtekajúcimi do Garonne.
Niektoré z tunajších vinohradov sú strmé. Obce Sauternes, Bommes a Fargues sú kopcovité, ale Preignac a Barsac, nachádzajúce sa na druhej strane Cironu, malého prítoku Garonne, majú miernejší sklon.
Prechádzajúc cez dištrikt zo severu na juh, mení sa postupne vrchná vrstva pôdy zo štrkovitej v Graves na pôdu zmiešanú s pieskom, neskôr aj s vetrom ošľahaným vápencom a prípadne aj ílom. Aj zloženie spodnej vrstvy pôdy sa mení, v zásade sa tu však vyskytuje železité podložie, vápenec a íl- buď čisté alebo zmiešané. Pôda v Céronse je kamenistá, zväčša je tu kremeň a štrk, pod ktorými je vápenný íl. V Sauternes je červenkastá vrstva hliny a štrku, pod ktorou je íl alebo štrkovité železité podložie, vo Fargues je na íle a štrku vrstva hliny a vápenca. Štrkové svahy Bommes sú niekedy zmesou ťažkých ílových pôd, zatiaľ čo na rovinách je piesková hlina s červenkavým ílom alebo vápencovou spodnou vrstvou. Na juhu Preignacu je nad zmesou hliny a štrku piesok, štrk a íl, smerom na juh k Barsacu má vrchná vrstva viac charakter naplaveniny položenej nad pieskom, hlinou a vápencom. Tam, kde sa v Barsacu nachádzajú klasifikované cru, pozostáva pôda z ílu a vápenca nad vápencovou vrstvou, na iných miestach je vrchná vrstva premiešaná s pieskovitým štrkom.
V Graves je zvykom, že château produkujúce biele i červené vína používajú na vyzrievanie bieleho vína po dobu dvoch mesiacov iba nové dubové sudy. To nie je nič extravagantné - tmavé odrody hrozna dozrievajú po bielych, takže použitie nových sudov má zmysel.
Na niektorých château sa do červeného vina pridáva aj určité množstvo vin de presse. Cuvaison sa mení v rozmedzí od 8 do 15 dní, avšak niektoré château v Graves povoľujú aj 15 až 25 dní. Vyzrievanie v sudoch obvykle prebieha 15 až 18 mesiacov.
Sladké biele vina sa v Sauternes a Barsacu vyrábajú z niekoľkých neskoro oberaných tries prezretého hrozna, na ktorom sa v ideálnom prípade nachádza "ušľachtilá pleseň". Odzrnenie hrozna zvyčajne nie je nevyhnutné. Kvasenie hroznového muštu s takou vysokou koncentráciou cukru sa dá pomerne ťažko naštartovať a jeho regulácia je problematická. Napriek tomu zvyčajne trvá dva až osem týždňov. Presná doba kvasenia závisí od požadovaného štýlu vína. Mnoho tých najlepších vín v sudoch vyzrieva od jeden a pol do tri a pol roka.
Základné odrody: Cabernet sauvignon, Cabernet franc, Merlot, Sémillon, Sauvignon blanc. Vedľajšie odrody: Malbec, Petit verdot, Muscadelle.
Samotný St.-Emilion leží na rovine, kde vinič rastie vo výške 25 až 100 metrov. Tieto vinohrady sú celkom presiaknuté vodou, najmä na juh od dediny, kde dve úbočia ležia oproti sebe a medzi nimi je prístupová cesta D122. Rovina pokračuje na východ vo forme kopcovitých vyvýšenín. Vinohrady smerom na sever a západ od dediny sú na rovnej zemi.
Pôda je extrémne komplexná. Časť územia známa ako "Pomerol-Figeac" obklopuje château Cheval Blanc a Figeac.
V mnohých château považujú za potrebné používať určitú časť vin de presse, zvyčajne len prvý podiel muštu. Doba rmutovania je zvyčajne 15 až 21 dní, v niektorých prípadoch až do štyroch týždňov. Niekoľko vín vyzrieva v sudoch 12 mesiacov, priemerná doba sa pohybuje v rozpätí 15 až 22 mesiacov.
Základné odrody: Cabernet franc, Cabernet sauvignon, Merlot. Vedľajšie odrody: Malbec, Carmenere.
Obyčajná kamenistá zem, akú majú château Pétrus a Vieux Certan vo svojom strede, je naplaveninou z Pomerol-Figeacu, ktorá sa dostala na východ. Vinič sa pestuje vo výške 35 až 40 metrov na mierne zvlnených svahoch, ktoré na dobrých dvoch kilometroch libournaiskej periférie klesnú o 10 metrov.
Pôda: Na západ od národnej diaľnice piesková a na východ, kde sa nachádzajú najlepšie usadlosti, je pieskovo-štrková, tvorená naplaveninou Pomerol-Figeacu. Spodná vrstva pozostáva zo železitého podložia známeho ako crasse de fer alebo mâchefer, na východe zmiešaná so štrkom a na severe a v strede s ílom.
Priamo v centre naplaveniny Pomerol-Figeacu sa nachádza budova château Pétrus, pod ktorou je "gombíková dierka" Pétrusu - jedinečný geologický útvar piesku a ílu nad molasse.
Niektoré château používajú, podľa požiadaviek príslušného ročníka aj určitý podiel vin de presse. V Pétruse ho zvyčajne pridávajú skôr, ako býva normálne zvykom, pretože veria, že ak vin de presse vyzrieva spolu s vínom, výsledkom je menej drsný produkt. Doba nakvasovania zvyčajne býva 15 až 21 dní, v niektorých prípadoch sa však môže meniť od desať dní až po štyri týždne. Vína zostávajú v sudoch 18 až 20 mesiacov.
Základné pestované odrody: Cabernet franc, Cabernet sauvignon, Merlot. Vedľajšia pestovaná odroda: Malbec.
Tieto dve územia sú menej chránené od západných a severozápadných vetrov ako Médoc, majú aj väčšie dažďové zrážky.
Bourg je veľmi kopcovitý, vinič sa pestuje na strmých vápencových kopcoch a pahorkoch vysokých až do 80 metrov. Krajina v južnej časti Blaye je bohatá a kopcovitá, so strmými svahmi s výhľadom na Gironde, ktoré sú v skutočnosti pokračovaním svahov v Bourgu. Severné časti sú miernejšie a kopce sú nižšie, vinohrady hraničia s močiarmi.
V Bourgu je ornicou íl a vápenec alebo íl so štrkom, pod ktorým je ťažká vápencová pôda, hoci vo východnej časti niekde ustúpila štrku a ílu. Pôdu v Blaye tvorí íl alebo ílovo-vápencová zmes, pod ktorými je na kopcoch s výhľadom na Gironde tvrdý vápenec, ku ktorému smerom na východ postupne pribúda piesok.
Pestuje sa tu mnoho odrôd viniča, niektoré z nich sú priveľmi zlé alebo nespoľahlivé na to, aby prispeli ku kvalite tu vyrábaných vín, najmä bielych. V Bourgu sú najlepšie červené vína, v Blaye biele, v oboch lokalitách sa však produkuje relatívne málo bieleho vina - v Blaye tvorí 90 % produkcie červené, v Bourgu je to dokonca viac ako 99 %. Len veľmi málo malých château v oboch častiach si môže dovoliť používať drevené sudy, nevraviac už o nových. Veľkú časť vína vyrobeného v Bourgu produkuje jedno z jeho piatich družstiev.
Základné odrody: Cabernet franc, Cabernet sauvignon, Merlot, Sauvignon blanc, Sémillon. Vedľajšie odrody: Malbec, Prolongeau, Cahors, Béguignol (Fer), Petit verdot, Merlot blanc, Folle blanche, Colombard, Chenin blanc, Muscadelle, Ugni blanc.
Oblasť tvorí tichý a veľmi atraktívny kraj s úbočiami pokrytými viničom, ovocnými sadmi a lúkami.
Pôda: Veľmi rôznorodé vrchné ornice od naplaveniny z rieky až po štrk vyskytujúci sa na niektorých úbočiach a hrebeňoch a zmes ílu so štrkom či ílu s vápencom na rôznych rovinách. V západnej časti dištriktu prevažuje pôda nazývaná boulbenes. Je to extrémne jemná a piesková zem, ktorá má tendenciu zľahnúť sa až na nepriepustnú vrstvu. Aby bol vinič na takejto pôde úrodný, musí byť vrúbľovaný na špeciálne podpníky. Veľká časť spodnej vrstvy pôdy je vápenec, alebo aspoň tvorí jej podstatnú časť, iné obsahujú piesok a íl, ílová a vápencová drvina, lomový kameň nazývaný aslar a pieskovec obsahujúci štrk a ložiská železa zvané ribot.
Táto oblasť je známa svojou metódou prispôsobovania rastu viniča "do výšky a šírky", ktorá bola vyvinutá začiatkom 50. rokov a podobá sa systému Lenza Mosera, používaného v Rakúsku. V súčasnosti sa väčší dôraz kladie na hrozno odrody Sauvignon a kvasenie pri nízkej teplote v nerezových tankoch.
Základné odrody: Sémillon, Sauvignon blanc, Muscadelle. Vedľajšie odrody: Merlot blanc, Colombard, Mauzac, Ugni blanc.
Viac o oblastiach Francúzska sa dozviete tu >
Táto oblasť má polokontinentálne podnebie s minimálnym vplyvom Atlantického oceánu, v dôsledku čoho sú tu dlhé a chladné zimy, vlhké jari a dostatočne horúce, veľmi slnečné letá. Najväčším rizikom sú búrky sprevádzané krupobitím a jarné mrazy.
Všetky plochy kategórie Grand Cru sa nachádzajú na páse svahov orientovaných na juhozápad, práve na sever od samotného Chablis. Vinohrady sú tu vo výške 150 až 200 metrov. Okrem svahov "Fourchaume" a "Montée de Tonnerre", ktoré sú orientované na juhozápad, sú ostatné svahy kategórie Premier Cru orientované na juhovýchod.
Táto oblasť je pokrytá poväčšine vápenatým ílom. Tradične sa rozoznávajú dva hlavné typy: kimeridžský a portlandský. Pre klasickú oblasť Chablis je vhodný len kimeridžský, to však nie je ani dokázané, ani pravdepodobné.
Z geologického pohľadu majú rovnaký pôvod - skorá jura. Akékoľvek vnútorné geografické rozdiely by mali byť pripisované polohe, mikroklíme a rôznorodej podstate usadených podloží, ktoré sa rozprestierajú pod vrchnou vrstvou a ako medzivrstva pôd kimeridžského a portlandského typu.
Vinohrady prešli rýchlou expanziou najmä z hľadiska odrodového zastúpenia a kategórií Premier Cru. Obe sa od začiatku 70. rokov svojou veľkosťou zdvojnásobili. Na svahoch Chablis kategórie Grand Cru našiel svoje miesto mechanický zber, väčšina výrobcov kvasí svoje víno v nerezových nádobách.
Základná odroda: Chardonnay. Vedľajšie odrody: Pinot noir. Pinot blanc, Pinot gris, Pinot liébault, Sauvignon blanc, Gamay, César, Tressot, Sacy, Aligoté, Melon de Bourgogne.
Polokontinentálne podnebie s minimálnym ovplyvnením Atlantickým oceánom, v dôsledku čoho sú tu dlhé a chladné zimy, vlhká jar a dosť horúce, veľmi slnečné letá. Najväčším prírodným ohrozením je tu búrka spojená s krupobitím, častou príčinou produkcie riedkych vín a rozbujnenia hniloby sú silné dažde.
Rad svahov orientovaných na východ, ktoré sa točia rôznym smerom, takže niektoré vinohrady sú orientované na severovýchod, niektoré na juhovýchod. Vinič rastie vo výške od 225 do 350 metrov a okrem Gevrey-Chambertin a Prémeaux-Prissey všetky vinohrady, ktoré patria k dedine a majú označenie vyššej kategórie, na východe len zriedkavo presahujú cestu RN 74.
Spodná vrstva pôdy, ktorú tvorí pieskový vápenec, na niektorých miestach preniká na povrch, zvyčajne však je pokrytá kriedovou sutinou zmiešanou s vápenným ílom, na vyšších svahoch naviac ešte s kúskami zeminy a na nižších s bohatšími naplaveninovými usadeninami. Na vyššie položených svahoch sa niekedy vyskytuje aj červená hlina.
Vinič je na nízkom vedení, aby sa využilo teplo odrážané v noci z pôdy. Pri výrobe červeného vina je hrozno takmer vždy odzrnené a mušt je v kontakte so šupkou osem až desať dní. Bieleho vína sa vyrába menej ako tri percentá, vo väčšine prípadov ide o vysokokvalitný produkt kvasený klasicky v sudoch. Najlepšie vína vyzrievajú v dubových sudoch.
Základné odrody: Pinot noir, Chardonnay. Vedľajšie odrody: Pinot gris, Pinot liébault, Pinot blanc, Aligoté, Melon de Bourgogne, Gamay.
Táto oblasť má mierne vlhšie podnebie s vyššou teplotou ako Côte de Nuits a hrozno tu má tendenciu dozrievať o málo skôr. Aj tu je rizikom búrka spojená s krupobitím, je však nižšie. Bývajú tu vlhké vetry, veľkým zlom sú silné dažde.
Poloha: Séria svahov orientovaných na východ, široká až do dvoch kilometrov. Niektoré vinohrady sa nachádzajú v oblúkoch, čím sa ich orientácia mení na severovýchodnú, pri niektorých na juhovýchodnú. Vinič tu rastie v rozmedzí výšok 225 až 380 metrov na svahoch o málo miernejších ako v Côte de Nuits. Južne od Beaune, pozdĺž cesty RN 74 až po nižšie ležiacu plochú a úrodnú oblasť sa nenachádza žiadny vinič patriaci dedinskému označeniu (a vyšším polohám).
Pôda: Vápencová základová pôda so sporadickými lôžkami oolitickej železonosnej horniny s pazúrikovou, ílovou a vápenitou ornicou. Vo vinohradoch v Chassagne a Puligny možno nájsť mierne sfarbenú slieňovú ornicu.
Vinič je na nízkom vedení, aby sa tak využilo teplo, ktoré sa v noci odráža od pôdy. Na juhu sa používa podobný systém ako v oblasti Champagne a mierne odlišný od ďalších častí Côte de Beaune. Pri výrobe červeného vína je hrozno takmer vždy odzrnené, mušt zostáva v kontakte so šupkou osem až desať dní. Klasické biele vina sú kvasené v sudoch, najlepšie biele aj červené vína vyzrievajú v dubových sudoch. Chuť a vôňa odrody Pinot noir sa dá ľahko prekryť vyzrievaním vína v dubovom dreve, preto táto odroda vždy v nových dubových sudoch vyzrieva kratšie ako Chardonnay.
Základné odrody: Pinot noir, Chardonnay. Vedľajšie odrody: Pinot gris, Pinot liébault, Pinot blanc, Aligoté, Melon de Bourgogne, Gamay.
Podnebie je mierne suchšie ako v Côte d'Or, s množstvom najlepších svahov chránených pred najťažším spustošením mrazom alebo krupobitím. Poloha: Nesúvislá oblasť, na ktorej významná rovina v Côte d'Or zmizla v súvislej reťazi malých kopcov s viničom vysadeným na ich najlepších svahoch, vo výške 230 až 320 metrov, a to oveľa sporadickejším spôsobom ako v Côte d'Or.
Vápencová podložná vrstva s ornicou z ilového piesku, ktorá je miestami obohatená železitými ložiskami. V Mercurey sú zmiešané vápencové oolity so slieňom obohateným o železo. Vína sa vyrábajú rovnako ako v Côte de Beaune bez použitia mimoriadnych vinohradníckych alebo vinárskych techník.
Základné odrody: Pinot noir, Chardonnay. Vedľajšie odrody: Pinot gris, Pinot liébault, Pinot blanc, Aligoté, Melon de Bourgogne, Gamay.
Podnebie je podobné ako v regióne Mercurey, je však ovplyvnené Stredozemným morom. Tento vplyv je smerom na juh stále výraznejší, preto je tu vyššia pravdepodobnosť výskytu búrok.
Poloha: Mierne, zvlnené kopce na severe Mâconnais, ktoré sú pokračovaním terénu v regióne Mercurey a tvoria bližší kontakt so strmšími svahmi a ostrejšími kontúrami, ktoré sú smerom na juh stále výraznejšie. Pôda: Vrchná vrstva je z kamenia a naplaveniny, alebo z ílu a ílového piesku. Podložie z vápenca.
Niektoré výnimočné vina (akým je "Vieilles Vignes" Château de Fuissé vyrábané v Pouilly Fuisse) sú výrazne ovplyvnené dubovým drevom, avšak väčšina bielych vín kvasí v nehrdzavejúcich nádobách a fľašuje sa veľmi skoro, aby si uchovalo čo najviac sviežosti. Červené vína sa buď úplne, alebo sčasti vyrábajú nakvasovaním v atmosfére CO2.
Základné odrody: Chardonnay, Gamay. Vedľajšie odrody: Pinot noir, Pinot, gris, Pinot liébault, Pinot blanc, Aligoté, Melon de Bourgogne.
Podnebie je v podstate slnečné, zvlhčované Atlantickým oceánom a Stredozemným morom, súčasne je aj pod vplyvom kontinentálnej situácie. Hoci ročné zrážky i stredné hodnoty teplôt sú pre pestovanie viniča ideálne, občas sú vďaka vplyvu Stredozemného mora ovplyvnené náhlymi búrkovými zmenami. Poloha: Kopcovitý dištrikt, na území ktorého vinič rastie vo výškach 150 až 550 metrov a na svahoch orientovaných na všetky svetové strany.
Severná časť Beaujolais, ktorá obklopuje známe cru a tie usadlosti, ktoré patria k Beaujolais-ViIlage AOC, je oblasťou preslávenou svojou pôdou na báze žuly, čo je jediná pôda, na ktorej doteraz odroda Gamay vynikla. Ornice majú často charakter bridlice, alebo pozostávajú z rozloženej žuly zmiešanej s pieskom a Horn. V južnej časti ornica obsahuje v podstate vápenec, ktorý je pre odrodu Gamay problematický, preto sa tu produkujú zväčša oveľa ľahšie vína.
Vinič je vedený a rezaný podla systému "gobelet". Vyzerá tu úplne inak ako v ostatných častiach Burgundska. Hoci sa pri výrobe vína z cru Beaujolais kladie väčší dôraz na tradície, v rámci ktorých môže víno sčasti vyzrievať v dubových sudoch, zaužívanou metódou výroby vína je macerácia v atmosfére CO2.
Základná odroda: Gamay. Vedľajšie odrody: Chardonnay, Pinot noir, Pinot gris, Pinot liébault, Pinot blanc, Aligoté, Melon de Bourgogne.
17. Champagne
Studené a vlhké severské podnebie je do značnej miery ovplyvnené Atlantickým oceánom, čo sa prejavuje na chladnejších letách a premenlivejšom sezónnom počasí. Poloha tejto oblasti na severnej hrane vinohradníckeho pásma predlžuje rastový cyklus viniča až na jeho hraničnú hodnotu, preto sa mráz stáva hlavným problémom jari i jesene.
Vinohrady sú vysadené na mierne zvlnených svahoch Côte des Blancs, orientovaných na východ a juhovýchod, vo výške 120 až 200 metrov. Na svahoch Montagne de Reims (rovina) rastie vinič v nadmorskej výške podobnej s Côte. Najlepšie vinohrady nachádzajúce sa v údoliach ležia na chránených miestach na pravom brehu rieky Marne.
Vinohrady v Côte des Blancs, Montagne de Reims, údolí Marne a v Côte de Sézanne sa nachádzajú na podloží z poréznej kriedy hrubom až do 300 metrov. Táto krieda, ktorá podporuje tvorbu hrozna relatívne vyššej kyslosti, je pokrytá tenkou vrstvou naplaveniny tvorenej rôznymi podielmi piesku, lignitu, vápenného ílu, pieskovohlinitej pôdy, ílu a kriedového hrubého štrku.
Mechanický zber nie je povolený, väčšina hrozna pre oblasť Champagne sa ešte stále lisuje tradičným vertikálnym lisom. Na prvé kvasenie sa čoraz viac používajú nehrdzavejúce tanky s reguláciou teploty. Niekoľko firiem a mnoho pestovateľov však ešte stále kvasí časť alebo všetko svoje víno v sudoch. Sekundárna fermentácia dáva vínu jeho šumivý charakter a vždy sa robí v tých fľašiach, v ktorých sa predáva.
Základné odrody: Chardonnay, Pinot noir a Pinot meunier. Vedľajšie odrody: Arbanne, Petit meslier a Pinot blanc vrai.
Od priameho vplyvu Atlantického oceánu chráni tunajšie územie pohorie Vogézy. Tieto vinohrady sú obdarovávané mimoriadnymi dávkami teplého slnečného žiarenia pri súčasných malých dažďových zrážkach. Dažďové mraky majú tendenciu pri prechode cez Vogézy zanechať v ich západnej časti svoj obsah.
Vinohrady sú na nižších svahoch pohoria Vogéz orientovaných na východ v relatívne vysokej nadmorskej výške okolo 180 až 360 metrov a na zemepisnej šírke medzi 25° pri nižších svahoch a 65° pri vyšších. Najlepšie vinohrady majú južnú a juhovýchodnú polohu, ale mnoho dobrých viníc sa nachádza aj na svahoch so severnou alebo severovýchodnou orientáciou. V mnohých prípadoch sa vinič pestuje na vrcholoch, rovnako ako svahoch pobrežných hrádzí, najlepšie miesta sú však vždy chránené zalesnenými vrcholmi. Príliš intenzívne obrábanie úrodných rovín v 70. rokoch viedlo k nedávnym problémom s nadprodukciou. Niektoré vinohrady na rovinách majú vďaka veľmi výhodným typom pôd v skutočnosti i tak veľmi dobré výnosy.
Alsasko má najkomplexnejšiu geologickú situáciu a stav najvrchnejšej pôdnej vrstvy zo všetkých významných vinohradníckych oblastí vo Francúzsku. K trom základným morfologickým a štrukturálnym oblastiam patria: kremičitý hrebeň Vogéz, vápencové kopce a vodnatá naplaveninová rovina. Pôda prvej oblasti pozostáva z koluviálneho a úrodného piesku položenom na žule, kamenistej ílovej pôdy, pod ktorou je kryštalická bridlica, rôznych typov úrodných pôd s podložím z vulkanického usadeninového kameňa a chatrnej, ľahkej pieskovej pôdy, pod ktorou je pieskovo-kamenistá vrstva. V druhej oblasti je suchá, kamenistá, hnedá, alkalická pôda s vápencovým podložím, hnedá pieskovo-vápenatá pôda s pieskovo-kamenistým a vápencovým podložím, ťažká úrodná pôda, pod ktorou je ílovo-vápencová vrstva a hnedá alkalická pôda s kriedovo-ílovým podložím. Tretia oblasť má pieskovo-ílovú a štrkovú vrstvu, pod ktorými je naplavenina, hnedá dekalcifikovaná spraš a tmavá vápenitá pôda so sprašovým podložím.
Vinič je pestovaný na vysokom vedení, aby bol chránený pred jarnými prízemnými mrazmi. Víno už tradične kvasí tak dosucha, ako je to len možné, hoci v neskorých zberoch niekedy možno zistiť zvyškové cukry. Zriedkavé Sélection de Grains Nobles je výrazne sladké, hocí kvasí až do obsahu alkoholu medzi 16 až 17 %.
Pestované odrody: Chasselas, Sylvaner, Pinot blanc, Pinot gris, Pinot noir, Auxerrois, Gewürztraminer, Muscat blanc a petits grains, Muscat rosé a petits grains, Muscat ottonel, Riesling, Chardonnay.
Viac o oblastiach Francúzska sa dozviete tu >
Ak si želáte víno poslať ako darček, dajte nám vedieť do komentára k objednávke. Priložíme k nemu zdarma blahoželanie s Vaším textom.