Erigone Pinot grigio Bigliana Ii Cru Classificazione 2019
Zvyškový cukor | suché |
---|---|
Výrobca | Marinic |
Odroda | Rulandské šedé/Pinot Gris/Pinot Grigio |
Krajina pôvodu | Slovinsko |
Oblasť pôvodu | Goriška Brda |
Balenie (Litrov) | 0.75 |
Ročník | 2019 |
Servírovacia teplota (°C) | 11-13 |
Farba vína | Biele |
Siričitany | Víno obsahuje siričitany |
Obsah alkoholu | 13,00% |
Minimálny počet kusov | 1 |
Marinic Erigone Pinot grigio Bigliana je 100% Pino grigio pochádzajúca z vinohradu vysadeného na ílovitých a slienitých pôdach, ktorého priemerný vek je 30 rokov. Napriek tomu, že nie je certifikované, vinárstvo dodržiava výrobné zásady ekologického poľnohospodárstva s ohľadom na maximálnu ekologickú udržateľnosť. Hrozno sa po ručnom zbere jemne lisuje a takto získaný mušt kvasí iba autochtónnych kvasinkách v nerezových tankoch. Následná fáza zrenia prebieha vždy v nerezových nádobách po dobu 18 mesiacov.
Víno má slamovo žltú farbu so zelenkavými odleskami na okraji. Vo vôni dominujú tóny divokých kvetov a zelenej trávy ktorá prechádza do zrelej hrušky a sušeného ovocia. V chuti je elegantné, plné zrelého ovocia s minerálnou sviežosťou.
Marinic
Slovinsko
Teplé stredomorské podnebie pobrežia spôsobuje zvýšenie teplôt smerom na juh. Kontinentálne vplyvy sú dominujúce vo vnútrozemi, kde chladnejšie severnejšie oblasti uprednostňujú výrobu bielych vin.
Vinohrady sú situované na úzkych parcelách malých skalnatých ostrovoch a širokých údolných nížinách na juhu a východe krajiny, ako aj na hornatých svahoch severu.
Jemné, piesčito-vápencové pôdy prevládajú v juhovýchodných a centrálnych údoliach, ktoré produkujú viac ako polovicu vína celej krajiny. Najjemnejšie biele vína sa rodia na vápenitých a slieňovitých pôdach slovinského severu. V pobrežných vinohradoch dominujú velmi kamenisté pôdy s vápencom. Slovinské pobrežie je poznamenané ich červenkastou pôdou "terra rossa".
Na začiatku šesťdesiatych rokov bola Juhoslávia prvou európskou východnou krajinou, ktorá modernizovala svoj vinársky priemysel a začala s vývozom vína do cudziny. Po Titovej smrti však progresívne vinárske postoje poznamenala apatia. Vinárstvo je schopné produkovať akceptovateľné štandardné kvalitné vína, avšak výroba dosiaľ tento potenciál nevyužíva.
Pestované odrody vrátane ich lokálnych pomenovaní: Babié, Banat riesling (Kreaca), Barbera, Blatina, Bogdanuša, Cabernet franc (Cabernet), Cabernet sauvignon, Debit-Grk, Dobricic, Ezerjó, Furmint (Šipon), Gamay, Gewürztraminer (Traminac, Traminer), Grenache, Kadarka, Kratošija, Krstac, Kujundžuša, Malvasia (Malvazija), Maraština, Merlot, Mondeuse noire (Teran), Pinot blanc, Pinot noir, Plavac mali, Plemenka, Plovdina, Prokupac, Refosco (Refoško), Ribolla gialla (Rebula), Riesling, Sauvignon blanc, Sémillon (Semijon), Smederevka, Silvaner (Sylvaner), Tocai (Tokay), Trebjac, Vranac, Vugava, Welschriesling (Banatski rizling, Kreaca, Graševina, Vlaski rizling, Laški rizling), Žilavka, Žlahtina.
https://www.matkurja.com/projects/wine/regions/
Stevenson, Tom: Svetová enclyklopédia vín (Unikátny sprievodca vínami celého sveta); Ikar, 1999
Ak si želáte víno poslať ako darček, dajte nám vedieť do komentáru k objednávke. Priložíme k nemu zdarma blahoželanie s Vaším textom.
Víno je možné dodať aj v štýlovom darčekovom obale, ktorý zakúpite tu.