Pinot Noir BIO 2019
Zvyškový cukor | suché |
---|---|
Výrobca | Pivnica Mátyás |
Odroda | Rulandské modré/Pinot Noir |
Krajina pôvodu | Slovensko |
Oblasť pôvodu | Južnoslovenská |
Balenie (Litrov) | 0.75 |
Ročník | 2019 |
Servírovacia teplota (°C) | 15-17 |
Farba vína | Červené |
Siričitany | Víno obsahuje siričitany |
Minimálny počet kusov | 1 |
Niekto nám už hovoril, že náš región je vlastne také malé "Burgundsko". Úprimne? Neviem, či to takto je, ale v jednom som si istý a to v tom, že Pinot Noir určite našiel nový domov v našich končinách. Mnohokrát sa síce správa ako malá neposlušná princeznička, ale každý rok dokáže ukázať inú svoju tvár. Keď si ju budeme ctiť a starať sa o ňu, tak aj v tých najhorších ročníkoch nám dokáže ukázať svoju pozitívnu stránku a obdaruje nás tým pekným a dobrým. Podstata tkvie v tom, že pri tejto odrode nemôžeme príliš komplikovať jednotlivé postupy. Úplne najlepšie je spracovávať ju tradične s minimom zásahov človeka.
Pivnica Mátyás
Hoci boli prvé fľašované vína tohoto vinárstva uvedené na trh až v roku 2005, výrobou vína sa táto rodina zaoberala už oveľa dávnejšie. Podobne ako ostatné rodiny žijúce v Novej Vieske, aj oni mali iba menší vinohrad, z ktorého si každý rok vyrobili víno len pre vlastné potreby. Tento vinohrad, ako aj k nemu prislúchajúca pivnica, boli rovnako ako láska k vínu rodinným dedičstvom. História vinárstva sa začala písať v roku 2003, kedy sa zrodilo rozhodnutie, že z dedičstva vybudujú rodinnú usadlosť. Dnešný stav s celkovo 12 hektármi vinohradov a jednou novou pivnicou dosiahli len za 6 rokov. Na tomto vynikajúco položenom mieste v roku 2008 a 2009 vysadili takmer 12 hektárov hrozna. Sú tu pestované odrody ako, Feteasca regala, Sauvignon blanc, Tramín červený, Rizling vlašský, Pinot blanc, Chardonnay, Rizling rýnsky, Rulandské šedé, Pinot noir, Frankovka modrá a Dunaj. Pôdne zloženie je tu sprašové a hnedozem na vápencovom a pieskovcovom podklade. Použijúc slová Cicera: „To, čo vytvorila príroda, je vždy lepšie, ako to, čo bolo vytvorené umelo.“ Pri pestovaní hrozna je ich filozofiou návrat k prírode, práca v súlade s prírodou a nevyplytvanie prírodných zásob. Zároveň obhospodarujú vinohrady udržateľným spôsobom a snažia sa o zvyšovanie cennej biodiverzity. Vinič obhospodarujú ekologickým spôsobom už od jeho založenia. Ich cieľom je dosiahnuť biodynamické hospodárstvo a čo najvyššiu možnú úroveň harmónie a spolupráce s prírodou a vesmírom. Niektoré práce vykonávajú v tomto duchu, čiže s ohľadom na vplyvy Mesiaca a hviezd. Ich prácu určujú dva dôležité princípy: tradícia a prirodzenosť. Čo to však znamená v praxi? Prevažná väčšina ich vín, podľa tradičnej výroby vína, fermentuje a dozrieva v dubových sudoch, podľa možnosti čo najdlhšie. Do fermentácie a vývoja vín nezasahujú, nechávajú celý proces na prírodu. Sú len pozorovateľmi všetkých procesov, čo znamená, že kvasnice, enzýmy a iné prídavné látky majú už dlhé roky "zákaz vstupu" do ich pivníc, tak, ako aj filtrácia, alebo čírenie. Dozrievaniu vína napomáhajú len tým, že ho až do fľaškovania nechávajú zrieť na kaloch. Jediným zásahom pri výrobe vína je jeho mierne zasírenie pred fľašovaním a aj to sa deje za veľmi prísnych pravidiel.
Slovensko
Dôkaz o pestovaní viniča a výrobe vína na našom území pochádza z 7. – 6. storočia p. n. l. Z týchto rokov pochádza zatiaľ najstarší nález – sedem vinohradníckych nožov a hlinená nádoba na víno. Teda prvými výrobcami vína na našom území boli Kelti. Po nich prišli na naše územie Rimania a v tomto období sa začína na našom území pestovať vinič intenzívnejšie. Slovania pokračujú v pestovaní hrozna a výrobe vína po príchode do Karpatskej kotliny na základe keltských no najmä rímskych tradícií.
Podľa údajov MP SR má Slovensko v súčasnosti 22.000 ha registrovaných vinohradov, z toho len 16.000 ha je obhospodarovaných a 12.000 ha rodiacich. Vinič sa pestuje v šiestich vinohradníckych oblastiach:
1. Malokarpatská vinohradnícka oblasť
2. Nitrianska vinohradnícka oblasť
3. Stredoslovenská vinohradnícka oblasť
4. Východoslovenská vinohradnícka oblasť
5. Južnoslovenská vinohradnícka oblasť
6. Tokajská vinohradnícka oblasť
Viac o histórii vinohradníctva na Slovensku sa dozviete tu >
Ak si želáte víno poslať ako darček, dajte nám vedieť do komentáru k objednávke. Priložíme k nemu zdarma blahoželanie s Vaším textom.