Rulandské šedé Horeca
Zvyškový cukor | suché |
---|---|
Výrobca | Chateau Modra |
Odroda | Rulandské šedé/Pinot Gris/Pinot Grigio |
Krajina pôvodu | Slovensko |
Oblasť pôvodu | Južnoslovenská |
Balenie (Litrov) | 0.75 |
Servírovacia teplota (°C) | 9-11 |
Farba vína | Biele |
Siričitany | Víno obsahuje siričitany |
Minimálny počet kusov | 1 |
Víno žltozelenej farby sýtejšieho odtieňa s rafinovanou vôňou bielych kvetov, pomaranča a medu. Chuť vína je plná a ovocná s prevahou tónov ovocia s bielou dužinou.
Chateau Modra
Vína Chateau Modra sú výsledkom viac než 400 ročnej tradície pestovania viniča a výroby vína rodiny Šebovcov z Modry. Tradícia rodiny sa viaže až k Lukášovi Šebovi, ktorý bol v Modre v 17. storočí vlastníkom viac než pol hektára vinohradu.
Príbeh vinárstva Chateau Modra sa začal písať v 90.rokoch, kedy sa PhDr. Eduard Šebo rozhodol pokračovať vo vinohradníckych a vinárskych činnostiach svojich predkov. Podnikanie začal ako samostatne hospodáriaci roľník, pričom táto jeho činnosť vyústila v roku 1998 k založeniu vinárstva Chateau Modra. V súčasnosti sa vinárstvo špecializuje na výrobu prémiových vín, ktoré pochádzajú výlučne z vlastných viníc. Tie sa rozprestierajú v troch oblastiach Slovenska – v Malokarpatskej (Modra, Pezinok, Šenkvice), v Nitrianskej (Malanta) a v Južnoslovenskej vinohradníckej oblasti (Galanta, Hubice, Strekov).
Odrodová štruktúra vinohradov je veľmi pestrá, pričom zahŕňa okrem tradičných odrôd, akými sú Veltlínske zelené, Frankovka modrá, aj svetové odrody Chardonnay, Cabernet Sauvignon, ako aj exkluzívne slovenské novošľachtence Dunaj, Nitria, Hron a Devín.
Kvalitu vín zo Chateau Modra potvrdzujú stovky domácich a zahraničných ocenení. V roku 2003 získalo vinárstvo titul Champion du Monde za Rizling rýnsky, neskorý zber, 2002 zo súťaže Vino Ljubljana, pričom o rok neskôrsi zo súťaže Valtické vínne trhy odniesol historický jediný titul absolútneho šampióna tejto súťaže za Rizling vlašský, neskorý zber, 2003. V roku 2011 sa vinárstvo Chateau Modra stalo s desiatimi umiestneniami najúspešnejším vinárstvom Národného salónu vín Slovenskej republiky, ako aj získalo titul Najúspešnejšie vinárstvo roka 2011 podľa časopisu Vinotéka.
Slovensko
Dôkaz o pestovaní viniča a výrobe vína na našom území pochádza z 7. – 6. storočia p. n. l. Z týchto rokov pochádza zatiaľ najstarší nález – sedem vinohradníckych nožov a hlinená nádoba na víno. Teda prvými výrobcami vína na našom území boli Kelti. Po nich prišli na naše územie Rimania a v tomto období sa začína na našom území pestovať vinič intenzívnejšie. Slovania pokračujú v pestovaní hrozna a výrobe vína po príchode do Karpatskej kotliny na základe keltských no najmä rímskych tradícií.
Podľa údajov MP SR má Slovensko v súčasnosti 22.000 ha registrovaných vinohradov, z toho len 16.000 ha je obhospodarovaných a 12.000 ha rodiacich. Vinič sa pestuje v šiestich vinohradníckych oblastiach:
1. Malokarpatská vinohradnícka oblasť
2. Nitrianska vinohradnícka oblasť
3. Stredoslovenská vinohradnícka oblasť
4. Východoslovenská vinohradnícka oblasť
5. Južnoslovenská vinohradnícka oblasť
6. Tokajská vinohradnícka oblasť
Viac o histórii vinohradníctva na Slovensku sa dozviete tu >
Ak si želáte víno poslať ako darček, dajte nám vedieť do komentáru k objednávke. Priložíme k nemu zdarma blahoželanie s Vaším textom.
Víno je možné dodať aj v štýlovej drevenej bedničke, ktorú zakúpite tu.