ZÍSKAJTE 5% ZĽAVU NA PRVÝ NÁKUP!


Nechajte nám svoj email a okrem toho, že Vám už neuletí žiadna skvelá ponuka, pošleme Vám kód so zľavou na Vašu prvú objednávku.

(Vstupom na stránku potvrdzujete, že máte aspoň 18 rokov)
Košík ( 0 )

Sandwich BIO 2021

Viac informácii
Zvyškový cukor suché
Výrobca Pivnica Mátyás
Odroda Cuvée
Krajina pôvodu Slovensko
Oblasť pôvodu Južnoslovenská
Balenie (Litrov) 0.75
Ročník 2021
Servírovacia teplota (°C) 12-14
Farba vína Biele
Siričitany Víno obsahuje siričitany
Minimálny počet kusov 1
Dostupnosť:Skladom
Do 48 hodín u vás
14,80 €

Na začiatku bolo Rulandské šedé. Bolo skvelé a mali sme ho radi. Ale naša zvedavosť nás prinútila hľadať niečo viac, niečo o čom sme vedeli, že nám vie ponúknuť táto odroda. Z nejakého nepochopiteľného dôvodu sme sa rozhodli kvasiť celé strapce hrozna spolu s odstopkovanými bobuľkami vo viacerých vrstvách. A hľa, Sandwich je na svete. A v tomto bode sme našli to, čo sme hľadali. Energiu, dynamiku a ten malý pocit funky života, ktorý sa nachádza v každom dúšku tohto vína.

Pivnica Mátyás

Hoci boli prvé fľašované vína tohoto vinárstva uvedené na trh až v roku 2005, výrobou vína sa táto rodina zaoberala už oveľa dávnejšie. Podobne ako ostatné rodiny žijúce v Novej Vieske, aj oni mali iba menší vinohrad, z ktorého si každý rok vyrobili víno len pre vlastné potreby. Tento vinohrad, ako aj k nemu prislúchajúca pivnica, boli rovnako ako láska k vínu rodinným dedičstvom. História vinárstva sa začala písať v roku 2003, kedy sa zrodilo rozhodnutie, že z dedičstva vybudujú rodinnú usadlosť. Dnešný stav s celkovo 12 hektármi vinohradov a jednou novou pivnicou dosiahli len za 6 rokov. Na tomto vynikajúco položenom mieste v roku 2008 a 2009 vysadili takmer 12 hektárov hrozna. Sú tu pestované odrody ako,  Feteasca regala, Sauvignon blanc, Tramín červený, Rizling vlašský, Pinot blanc, Chardonnay, Rizling rýnsky, Rulandské šedé, Pinot noir, Frankovka modrá a Dunaj. Pôdne zloženie je tu sprašové a hnedozem na vápencovom a pieskovcovom podklade. Použijúc slová Cicera: „To, čo vytvorila príroda, je vždy lepšie, ako to, čo bolo vytvorené umelo.“ Pri pestovaní hrozna je ich filozofiou návrat k prírode, práca v súlade s prírodou a nevyplytvanie prírodných zásob. Zároveň obhospodarujú vinohrady udržateľným spôsobom a snažia sa o zvyšovanie cennej biodiverzity. Vinič obhospodarujú ekologickým spôsobom už od jeho založenia. Ich cieľom je dosiahnuť biodynamické hospodárstvo a čo najvyššiu možnú úroveň harmónie a spolupráce s prírodou a vesmírom. Niektoré práce vykonávajú v tomto duchu, čiže s ohľadom na vplyvy Mesiaca a hviezd. Ich prácu určujú dva dôležité princípy: tradícia a prirodzenosť. Čo to však znamená v praxi? Prevažná väčšina ich vín, podľa tradičnej výroby vína, fermentuje a dozrieva v dubových sudoch, podľa možnosti čo najdlhšie. Do fermentácie a vývoja vín nezasahujú, nechávajú celý proces na prírodu. Sú len pozorovateľmi všetkých procesov, čo znamená, že kvasnice, enzýmy a iné prídavné látky majú už dlhé roky "zákaz vstupu" do ich pivníc, tak, ako aj filtrácia, alebo čírenie. Dozrievaniu vína napomáhajú len tým, že ho až do fľaškovania nechávajú zrieť na kaloch. Jediným zásahom pri výrobe vína je jeho mierne zasírenie pred fľašovaním a aj to sa deje za veľmi prísnych pravidiel.


Write Your Own Review
Chystáte sa hodnotiť: Sandwich BIO 2021
Vaše hodnotenie:
DAJTE VEDIEŤ OSTATNÝM VÁŠ NÁZOR A ZÍSKAJTE 5% ZĽAVU NA ĎALŠÍ NÁKUP!
(pre získanie zľavy je potrebné byť prihlásený na svoj účet)

Slovensko

Dôkaz o pestovaní viniča a výrobe vína na našom území pochádza z 7. – 6. storočia p. n. l. Z týchto rokov pochádza zatiaľ najstarší nález – sedem vinohradníckych nožov a hlinená nádoba na víno. Teda prvými výrobcami vína na našom území boli Kelti. Po nich prišli na naše územie Rimania a v tomto období sa začína na našom území pestovať vinič intenzívnejšie. Slovania pokračujú v pestovaní hrozna a výrobe vína po príchode do Karpatskej kotliny na základe keltských no najmä rímskych tradícií. 

Podľa údajov MP SR má Slovensko v súčasnosti 22.000 ha registrovaných vinohradov, z toho len 16.000 ha je obhospodarovaných a 12.000 ha rodiacich. Vinič sa pestuje v šiestich vinohradníckych oblastiach:

1. Malokarpatská vinohradnícka oblasť
2. Nitrianska  vinohradnícka oblasť
3. Stredoslovenská vinohradnícka oblasť
4. Východoslovenská  vinohradnícka oblasť
5. Južnoslovenská  vinohradnícka oblasť
6. Tokajská  vinohradnícka oblasť

Viac o histórii vinohradníctva na Slovensku sa dozviete tu >


Ak si želáte víno poslať ako darček, dajte nám vedieť do komentáru k objednávke. Priložíme k nemu zdarma blahoželanie s Vaším textom.