Schiava Römigberg 2021
Zvyškový cukor | suché |
---|---|
Výrobca | Alois Lageder |
Odroda | Schiava |
Krajina pôvodu | Taliansko |
Oblasť pôvodu | Alto Adige |
Balenie (Litrov) | 0.75 |
Ročník | 2021 |
Servírovacia teplota (°C) | 14-16 |
Farba vína | Červené |
Siričitany | Víno obsahuje siričitany |
Obsah alkoholu | 11,50% |
Minimálny počet kusov | 1 |
V Taliansku nájdete aj odrodu viniča Schiava, keď pri nej na etikete nájdete „Römigberg“ a Alois Lageder, môžete si byť istí, že to je najlepšie víno tejto odrody z Dolomitských viníc. Vinica Römigberg Estate sa nachádza na severozápade od jazera Caldaro v nadmorskej výške 250 až 330 metrov. Priemerný vek vinohradu je 45 rokov.
Vypestované hrozno pochádza z certifikovaného vinohradu organického a biodynamického vinohradníctva Demeter. Po zbere sa necháva kvasiť v dreve s dlhou maceráciou na šupkách, následne šesť mesiacov zreje v dreve a čiastočne v nerezových tankoch.
Žiarivá rubínovo červená s fialovými odleskami. Jemná vôňa na začiatku s náznakmi slivky a malých červených bobúľ následne keď sa víno v kalichu nadýchne postupne prevládne aromatika jemného korenia a fialiek. V chuti mäkké, jemné, vyvážené. Hneď od úvodu ovládne hlavne príjemné šťavnaté, letné ovocie s dobre integrovanými tanínmi v závere s jemnou pikantnosťou, ktorá nádherne dotvára stredne dlhú dochuť.
Alois Lageder
Alois Lageder je synonymom pre najvyššie štandardy kvality vo vinohradníctve a vinárstve, pre udržateľnú, holistickú firemnú filozofiu a pre široké spektrum kultúrnych a umeleckých aktivít.
Spoločnosť bola založená v roku 1823 a teraz je riadená Aloisom Lagederom - čo predstavuje už piatu generáciu rodinného vlastníctva. Vinárstvo kombinuje tradíciu a inováciu. Vína sú rozdelené do dvoch sortimentových skupín: Tenuta Lageder a Alois Lageder. Vína pod značkou Alois Lageder pochádzajú z trvalo udržateľnej produkcie. Časť pochádza z vlastných vinohradov, ktoré sú obhospodarované na princípoch biodynamickej produkcie a časť je nakupovaná od dlhoročných dodávateľov výlučne z miestneho regiónu.
Taliansko
1. Stredné Taliansko - západ
Leží medzi Apeninami na severe a východe a Tyrrhenským morom na západe. Letá sú dlhé a veľmi suché, zimy menej drsné ako v severnom Taliansku. Teplo a nedostatok vlahy môžu byť problémom počas vegetačného obdobia. Vinice obyčajne ležia na svahoch hôr, kde majú dostatok slnka a vlahy. Rozmiestňujú sa rozvážne podľa nadmorskej výšky, aby sa kompenzovali horúčavy, modré odrody do výšky 550 ma biele odrody do výšky 700 m. Čím vyššie sa nachádza vinič, tým dlhšie je obdobie dozrievania a hrozno má vyššiu kyslosť.
V posledných rokoch sa značne experimentuje, hlavne v Toskánsku s klasickými francúzskymi odrodami, najmä s Cabernet sauvignonom. Tie sa používajú s tradičnými odrodami viniča ako Sangiovese a samostatne. Výsledkom sú, aj keď netypické pre oblasť, pravdepodobne najúžasnejšie vína tohto druhu v Taliansku a veľké vína ako Sassicaia a Tignanello, uznávané ako vína svetovej triedy.
Tradičnou špecialitou je sladké biele vin santo, vyrobené z hrozna typu passito vysušeného na slamených podložkách. Zreje až 6 rokov, často s využitím systému solero.
2. Stredné Taliansko - východ
Oblasť sa tiahne pozdĺž pobrežia Jadranského mora, od Molise na juhu smerom hore k Emilia-Romagna. Vplyvom Stredozemného mora sú letá obyčajne suché a horúce, sú výrazne horúcejšie, ak cestujeme smerom na juh, a zimy sú chladné. V hornatých krajoch mikroklímu ovplyvňuje výška a poloha. Najlepšie vinohrady sa nachádzajú na miestach s dobrým drenážnym systémom, na úpätí hôr, ale vinohradníctvo je
Využíva sa tu široké spektrum vinohradníckych praktík a vinárskych techník. Veľa zmesných vín s veľkoobjemovou produkciou pochádza odtiaľto, ale niektorí výrobcovia zachovávajú najcennejšie tradície a rozširujú ich pomocou moderných metód.
Severozápadné Taliansko, chránené zo severu a západu Alpami a Ligúrskym morom z juhu, tvoria provincie Piemont, Ligúria, Lombardia a Valie d'Aosta. Zimy sú tuhé, s častými inverznými hmlami, ktoré vystupujú z údolí. Letá sú horúce, hoci nie príliš a v tomto období roka môže hrozno poškodiť krupobitie. Dlhé obdobia jesene umožňujú s úspechom pestovať neskoro zrejúcu odrodu viniča Nebbiolo. Oblasť tvoria vrchy, predhorie (Piemont znamená predhorie) a údolie najdlhšej talianskej rieky - Pádu. Vinič sa pestuje na úbočiach, kde je vytvorený dobrý drenážny systém a dostatok slnečného svetla. V klasických oblastiach ako Barolo je vinicami pokrytý každý svah otočený na juh, zatiaľ čo v Lombardii sa mnohé vinohrady nachádzajú na bohatých údolných nivách v údolí Pádu.
Významné červené vína regiónu trpeli v minulosti dlhým uchovávaním vo veľkých drevených kadiach, pretože mnohí pestovatelia plnili vína do fliaš len pri predaji vína. Tieto praktiky oxidovali víno. V súčasnosti sa mnohé vína fľašujú v optimálnom čase, hoci sa nedosiahla všeobecná zhoda v otázke najlepších ležiackych nádob. Použitie uzavretých tankov pre vína sladkého, hroznového štýlu z Asti bolo úspešné a tieto vína sa dobre predávajú na medzinárodných trhoch. Niektoré z výrobní spumante vyrohili suché šumivé z odrôd Pinot a Chardonnay pomocou méthode champenoise a získali šumivé vína vynikajúcej kvality.
Severovýchodné Taliansko je ohraničené Dolomitmi na severe a Adriatickým morom na juhu. Podobne ako na severozápade sú letá horúce a zimy studené a drsné, s hmlou sú problémy menšie a krupobitie býva častejšie. Počasie sa z roka na rok nepredvídateľne mení, takže udanie ročníka je dôležité, zvlášť pri červených vínach. Vinice sa nachádzajú na mnohých miestach, od strmých úbočí pohorí v Tridentsko-Hornej Adiži až po ploché, údolné nivy vo Veneto a Friuli-Venezia Giulia. Najlepšie vinohrady sú vždy situované na kopcovitom vidieku.
Väčšina vinohradov je na ľadovcových morénach - krupicovitej zmesi piesku, štrku a nánosov naplavených v dobe ľadovej. Pôdy sú väčšinou ílovité alebo piesočnato-ílovité a najlepšie miesta sú slieňové a bohaté na vápnik. Ľahká, kamenistá pôda v Južnom Tirolsku sa vplyvom počasia rýchlo vyluhuje, a preto sa každoročne musia do nej pridávať hnojivá. Severovýchod priviedol Taliansko k modernejším vinárskym technikám a k experimentovaniu so zahraničnými odrodami viniča. Bola to prvá oblasť, ktorá uskutočnila fermentáciu pri nižších teplotách a spočiatku získané vína boli tak čisté, že stratili svoj prirodzený charakter. Súčasné experimenty sú zamerané na zvýšenie intenzity chuti použitím dreva z nového duba.
Oblasť zahŕňa južné kraje na pevnine Apúlia, Kampánia, Basilicata a Kalábria, ako aj ostrovy Sicília ďalej na juhu a Sardínia na západe cez Tyrrhenské more. Doteraz najteplejšia a najsuchšia oblasť v Taliansku, hoci pobrežné časti a ostrovy ovplyvňujú prímorské vetry. Väčšina kraja je kopcovitá alebo hornatá, vinice nájdeme na rovinách a miernych svahoch v Apúlii. Najlepšie miesta sú vždy na vyššie položených svahoch obrátených na sever, kde má vinič menej slnka a prospieva mu zmierňujúci úcinok výšky, čím sa zaručuje dlhšie vegetačné obdobie.
Pôda je prevažne vulkanická a žulovitá, ale s niekoľkými izolovanými vrstrvami ílu a kriedy. Táto oblasť s Midi vo Francúzsku je hlavným zdrojom európskeho neslávneho "vínneho jazera". Napriek tomu však výrobcovia používaním kvalitnejších odrôd viniča, dopestovaného vo vyššIch polohách, vyrábajú vína štandardné a v štýle, ktorý si zaslúži pozornosť.
Ak si želáte víno poslať ako darček, dajte nám vedieť do komentáru k objednávke. Priložíme k nemu zdarma blahoželanie s Vaším textom.
Víno je možné dodať aj v drevenej bedni, ktorú zakúpite tu.