Skalický rubín
Zvyškový cukor | suché |
---|---|
Výrobca | Vysoké pole |
Odroda | Cuvée |
Krajina pôvodu | Slovensko |
Oblasť pôvodu | Malokarpatská |
Balenie (Litrov) | 0.75 |
Servírovacia teplota (°C) | 16-18 |
Farba vína | Červené |
Siričitany | Víno obsahuje siričitany |
Obsah alkoholu | 12,50% |
Minimálny počet kusov | 1 |
Skalický rubín je najstaršie a zároveň prvé víno, ktoré bolo vyrobené v tomto regióne. Podľa dostupných záznamov bolo to práve v lokalite Vysoké pole, kde je jeden z najstarších vinohradov a práve z tejto polohy pochádza toto víno. Skalický rubín je vyrobený kupážou troch po sebe nasledujúcich ročníkov - 2020, 2021, 2022.
Rubínovo červená farba, vyvážená vôňa kompótových čerešní podporená pikantnosťou červeného korenia. Chuť je unikátna pre svoju kombináciu korenia, minerality, ovocia a dreva, ktoré sa navzájom vyvažujú do príjemnej harmónie. Štruktúra je skorej stredne plná čo napomáha dobrej a ľahkej pitelnosti.
Vysoké pole
História rodinnej firmy sa začala v roku 2001, keď Ján Gajda starší kúpil od pôvodných majiteľov vinohrad a starý vinohradnícky domček s pivnicou (tzv. búdu) v skalickej lokalite Vysoké Pole. Tento vinohrad patrí k najväčším a najstarším rodiacim výsadbám v Skalici. Na časti pozemku sú zachované staré 70 ročné rastliny miestneho klonu Frankovky modrej s názvom Lampart. Názov Vysoké Pole je odvodený od lokality v ktorej sa nachádzajú vinice, ktoré patria medzi najstaršie rodiace vinohrady v regióne. V súčasnosti na výmere takmer 7 hektárov pestujú odrody ako Frankovka Modrá, Svätovavrinecké, Modrý Portugal, Chardonnay a ďalšie. Dnes riadi firmu Ján Gajda mladší, ktorý sa po absolvovaní štúdia na univerzite v Lednici a praxi technológa vo vinárskej firme na Morave vrátil spät do Skalice.
Slovensko
Dôkaz o pestovaní viniča a výrobe vína na našom území pochádza z 7. – 6. storočia p. n. l. Z týchto rokov pochádza zatiaľ najstarší nález – sedem vinohradníckych nožov a hlinená nádoba na víno. Teda prvými výrobcami vína na našom území boli Kelti. Po nich prišli na naše územie Rimania a v tomto období sa začína na našom území pestovať vinič intenzívnejšie. Slovania pokračujú v pestovaní hrozna a výrobe vína po príchode do Karpatskej kotliny na základe keltských no najmä rímskych tradícií.
Podľa údajov MP SR má Slovensko v súčasnosti 22.000 ha registrovaných vinohradov, z toho len 16.000 ha je obhospodarovaných a 12.000 ha rodiacich. Vinič sa pestuje v šiestich vinohradníckych oblastiach:
1. Malokarpatská vinohradnícka oblasť
2. Nitrianska vinohradnícka oblasť
3. Stredoslovenská vinohradnícka oblasť
4. Východoslovenská vinohradnícka oblasť
5. Južnoslovenská vinohradnícka oblasť
6. Tokajská vinohradnícka oblasť
Viac o histórii vinohradníctva na Slovensku sa dozviete tu >
Ak si želáte víno poslať ako darček, dajte nám vedieť do komentáru k objednávke. Priložíme k nemu zdarma blahoželanie s Vaším textom.