Tokajská výberová esencia 2003
Zvyškový cukor | sladké |
---|---|
Výrobca | Tokaj & CO |
Odroda | Cuvée |
Krajina pôvodu | Slovensko |
Oblasť pôvodu | Tokaj |
Balenie (Litrov) | 0.50 |
Ročník | 2003 |
Servírovacia teplota (°C) | 11-13 |
Farba vína | Biele |
Siričitany | Víno obsahuje siričitany |
Obsah alkoholu | 10,00% |
Minimálny počet kusov | 1 |
Unikátne tokajské sladké výberové víno vyrobené kvasením cibéb z hrozna mimoriadne kvalitných ročníkov z najlepších tokajských honov. Je to sladká rozkoš menom Tokaj- kráľovná medzi výberovými vínami. Vzácna rarita, ktorá sa môže vyrábať len vo veľkých cibébových rokoch. Obsahuje najmenej 180 g/liter prírodného cukru a 45 g/liter bezcukrového extraktu. Na vyniknutie vnútorných kvalít vína, jeho chuti, arómy a vône je potrebná niekoľkoročná doba zrenia v dubových sudoch v tokajských tufových pivniciach. História tohto vína je spätá s menami slávnych osobností (Ľudovít XV, Móric Beňovský, Peter I., Mária Terézia, Beethoven, Schiller...). Vyrába sa v obmedzenom množstve a je určená pre špecializované vinotéky, archívy a riadené degustácie.
Tokajská esencia má výraznú jantárovú farbu. V aromatike spočiatku dominujú tóny karamelu, čokolády až následným prevzdušnením v kalichu vystupuje južné ovocie, vanilka s maslovým keksíkom. V závere vystupuje kandizované ovocie. Chuť má jedinečnú, sladkastú pripomínajúcu kvetový med a prezretú mišpuľu.
Tokaj & CO
Slovensko
Dôkaz o pestovaní viniča a výrobe vína na našom území pochádza z 7. – 6. storočia p. n. l. Z týchto rokov pochádza zatiaľ najstarší nález – sedem vinohradníckych nožov a hlinená nádoba na víno. Teda prvými výrobcami vína na našom území boli Kelti. Po nich prišli na naše územie Rimania a v tomto období sa začína na našom území pestovať vinič intenzívnejšie. Slovania pokračujú v pestovaní hrozna a výrobe vína po príchode do Karpatskej kotliny na základe keltských no najmä rímskych tradícií.
Podľa údajov MP SR má Slovensko v súčasnosti 22.000 ha registrovaných vinohradov, z toho len 16.000 ha je obhospodarovaných a 12.000 ha rodiacich. Vinič sa pestuje v šiestich vinohradníckych oblastiach:
1. Malokarpatská vinohradnícka oblasť
2. Nitrianska vinohradnícka oblasť
3. Stredoslovenská vinohradnícka oblasť
4. Východoslovenská vinohradnícka oblasť
5. Južnoslovenská vinohradnícka oblasť
6. Tokajská vinohradnícka oblasť
Viac o histórii vinohradníctva na Slovensku sa dozviete tu >
Ak si želáte víno poslať ako darček, dajte nám vedieť do komentáru k objednávke. Priložíme k nemu zdarma blahoželanie s Vaším textom.
Víno je možné dodať aj v štýlovom darčekovom obale, ktorý zakúpite tu.