Rizling vlašský brut
Zvyškový cukor | suché |
---|---|
Výrobca | Velkeer |
Odroda | Rizling vlašský |
Krajina pôvodu | Slovensko |
Oblasť pôvodu | Nitrianska |
Balenie (Litrov) | 0.75 |
Ročník | NV |
Servírovacia teplota (°C) | 8-10 |
Farba vína | Biele |
Siričitany | Víno obsahuje siričitany |
Obsah alkoholu | 12,50% |
Minimálny počet kusov | 1 |
Farba má svetlejší žlto-zelený odtieň. Perlenie má veľmi jemný, elegantný a dlhotrvajúci priebeh. V sviežej vôni sa zo začiatku vynára ovocná aróma žltého melónu, zrelého hrozna a ananásu, ktorú vkusne dopĺňa tón biskvitu. Postrehnúť možno aj zaujímavý herbálny závan podporený bielymi kvetmi. Podstatná časť aromatického profilu sa objavuje aj čistej chuti. Je postavená na šťavnatých kyselinách, vďaka ktorým má víno vysokú piteľnosť. Dochuť odznieva na príjemných citrusových tónoch a objavuje sa aj ľahký dotyk čerstvo upečeného biskvitu.
Velkeer
Samotné vinárstvo bolo založené v roku 2011, ale história výroby vína a vinohradníctva u tejto rodiny siaha do dávnej minulosti. Z rodinnej pivnice sa v roku 2011 presťahovali do pivnice na hone Perešek, nachádzajúcom sa nad obcou Veľký Kýr z južnej strany. Je osadená priamo vo vinohradoch, na najvyššom mieste kopca, čo dotvára peknú atmosféru pre degustácie pod holým nebom.
Vo Velkeere momentálne obhospodarujú 17 hektárov vinohradov. Najstarší vinohrad s názvom Kántorov, bol vysadený v roku 1973, ako ucelená plocha Rizlingu vlašského. V roku 2005 tento vinohrad obnovili, následne vysadili odrody Rizling rýnsky a Sauvignon blanc. V roku 2014 sa pustili do výsadby ich najrozľahlejšej vinice Perešek. V roku 2019 vysadili najmladší vinohrad na hone Kövecses. Poloha týchto vinohradov praje najmä tradičným odrodám ako sú Rizling rýnsky, Rizling vlašský a Frankovka modrá. Medzi osvedčené odrody patrí taktiež Sauvignon blanc, ktorému vyhovujú chladnejšie noci počas dozrievania a tiež Dunaj a Pálava, ktoré počas teplých slnečných dní absorbujú teplo z celodenného slnka.
Od roku 2012 vytvárajú každoročne netypické ružové cuvée s názvom Tri Ruže. Tri Ruže vznikli ako úmysel, spojiť tri najlepšie ružové vína ročníka. Postupne sa toto víno stalo jedným z ich najpredávanejších a dodnes sa teší veľkej obľube.
Práca v pivnici je pre vývoj vína veľmi dôležitá, preto sa v nich snažia zachovať čo najsilnejší odkaz na terroir. Jedinečná pôda a poloha vinohradov okolo Veľkého Kýru prináša vyvážený pomer cukrov a kyselín v hrozne. Pre vinára je vždy výzvou vyrobiť každoročne z rovnakej vinice zaujímavé biele a červené víno so znateľným rukopisom terroiru. Či sa im to vo Velkeere darí, si môžete sami overiť.
Slovensko
Dôkaz o pestovaní viniča a výrobe vína na našom území pochádza z 7. – 6. storočia p. n. l. Z týchto rokov pochádza zatiaľ najstarší nález – sedem vinohradníckych nožov a hlinená nádoba na víno. Teda prvými výrobcami vína na našom území boli Kelti. Po nich prišli na naše územie Rimania a v tomto období sa začína na našom území pestovať vinič intenzívnejšie. Slovania pokračujú v pestovaní hrozna a výrobe vína po príchode do Karpatskej kotliny na základe keltských no najmä rímskych tradícií.
Podľa údajov MP SR má Slovensko v súčasnosti 22.000 ha registrovaných vinohradov, z toho len 16.000 ha je obhospodarovaných a 12.000 ha rodiacich. Vinič sa pestuje v šiestich vinohradníckych oblastiach:
1. Malokarpatská vinohradnícka oblasť
2. Nitrianska vinohradnícka oblasť
3. Stredoslovenská vinohradnícka oblasť
4. Východoslovenská vinohradnícka oblasť
5. Južnoslovenská vinohradnícka oblasť
6. Tokajská vinohradnícka oblasť
Viac o histórii vinohradníctva na Slovensku sa dozviete tu >
Ak si želáte víno poslať ako darček, dajte nám vedieť do komentáru k objednávke. Priložíme k nemu zdarma blahoželanie s Vaším textom.
Víno je možné dodať aj v štýlovom darčekovom obale, ktorý zakúpite tu.