Veltlínske zelené Lazare 2017
Zvyškový cukor | suché |
---|---|
Výrobca | Malé divy |
Odroda | Veltlín zelený |
Krajina pôvodu | Slovensko |
Oblasť pôvodu | Malokarpatská |
Balenie (Litrov) | 0.75 |
Ročník | 2017 |
Servírovacia teplota (°C) | 9-11 |
Farba vína | Biele |
Siričitany | Víno obsahuje siričitany |
Obsah alkoholu | 12,50% |
Minimálny počet kusov | 1 |
Veltlínske zelené je tradičným šperkom Malých Karpát. Modranský terroir na vinohradníckom hone Lazare, splavený za tisícročia z malokarpatských svahov, pripravil originálnu zmes živín, ktorá sa pretavuje do nazretého vína plného podmanivých vôní a chutí. Ročník 2017 je skvelou ukážkou že aj niekoľkoročný Veltlín z archívu môže byť stále šťavnatý no zároveť chuťovo neskutočne plný.
Malé divy
Už ako študenti sa rozhodli robiť vo vinohradníctve a vinárstve. Obehali si vinársky svet, vyštudovali náležité školy a získavali prax a pracovali aj v iných vinárstvach. Zamilovali si tento odbor a rozhodli sa, že sa chcú venovať výhradne vlastnému vinárstvu. Začali od nuly, iba s víziou a obrovskou chuťou. Kvalitné víno sa rodí vo vinici a s priamym odkazom na daný „terroir“. Predstavuje špecifické vlastnosti, ktoré geológia, či klíma danej vinici prepožičiava. Práve tento terroir je najlepšie vyjadrený pocitom senzorických vlastnostiach vín z Malých divov Malých Karpát. Snažia sa zachytiť to najkrajšie čo im ich chotár v danom roku ponúka. Ich cieľom je zachytiť daný ročník prostredníctvom ich práce vo vinici i pivnici. Ako malé rodinné vinárstvo hrdé na miesto z ktorého pochádza, sa starajú o 5 hektárov modranských viníc. Vína vyrábajú z hrozna z vlastných viníc.
Slovensko
Dôkaz o pestovaní viniča a výrobe vína na našom území pochádza z 7. – 6. storočia p. n. l. Z týchto rokov pochádza zatiaľ najstarší nález – sedem vinohradníckych nožov a hlinená nádoba na víno. Teda prvými výrobcami vína na našom území boli Kelti. Po nich prišli na naše územie Rimania a v tomto období sa začína na našom území pestovať vinič intenzívnejšie. Slovania pokračujú v pestovaní hrozna a výrobe vína po príchode do Karpatskej kotliny na základe keltských no najmä rímskych tradícií.
Podľa údajov MP SR má Slovensko v súčasnosti 22.000 ha registrovaných vinohradov, z toho len 16.000 ha je obhospodarovaných a 12.000 ha rodiacich. Vinič sa pestuje v šiestich vinohradníckych oblastiach:
1. Malokarpatská vinohradnícka oblasť
2. Nitrianska vinohradnícka oblasť
3. Stredoslovenská vinohradnícka oblasť
4. Východoslovenská vinohradnícka oblasť
5. Južnoslovenská vinohradnícka oblasť
6. Tokajská vinohradnícka oblasť
Viac o histórii vinohradníctva na Slovensku sa dozviete tu >
Ak si želáte víno poslať ako darček, dajte nám vedieť do komentáru k objednávke. Priložíme k nemu zdarma blahoželanie s Vaším textom.