Pinot noir rosé 2023
Zvyškový cukor | suché |
---|---|
Výrobca | Babich |
Odroda | Rulandské modré/Pinot Noir |
Krajina pôvodu | Nový Zéland |
Oblasť pôvodu | Marlborough |
Balenie (Litrov) | 0.75 |
Ročník | 2023 |
Servírovacia teplota (°C) | 7-9 |
Farba vína | Ružové |
Siričitany | Víno obsahuje siričitany |
Obsah alkoholu | 12,50% |
Minimálny počet kusov | 1 |
Toto víno je vyrábané z hrozno, ktoré pochádza z viníc v Marlborough. Vo vôni prevládajú tóny čerešní, malín v závere jemná cukríkovo-jablková linka zakončená vôňou citrusov. V chuti je na začiatku dominuje čerstvé šťavnaté ovocie ako sú jahody s kombináciou citrusov. Následne prechádza do krémovej textúry a v závere ucítite jemné korenie.
Babich
Novozélandské vinárstvo so zaujímavou históriou v podobe svojho zakladateľa Josipa Babicha. Ako mladý štrnásťročný chlapec emigroval na Nový Zéland za svojimi bratmi. Neskôr spolu založili vinárstvo a v roku 1912 Josip vysadil prvý vinohrad. Firmu pomenoval Babich Brothers a v roku 1916 nafľašoval svoje prvé víno. Vinárstvo Babich si odvtedy vybudovalo silné renomé doma aj v zahraničí. Dôkazom je nespočetné množstvo ocenení a medailí.
Firma sa venuje najmä výrobe Pinot Noir, Chardonnay či Sauvignonu. Svoje hrozno pestuje v okolí Aucklandu a v dobre známych lokalitách Hawke´s Bay a Marlborough.
Nový Zéland
1. Severný ostrov
Podľa kalifornského systému sumarizácie teplôt, najdôležitejšou vinohradníckou oblasťou na ostrovoch sú regióny zaradené do oblasti I (menej ako 2 500 denných stupňov Celsia).
Väčšina viníc sa nachádza na rovinatých územiach, ktoré sa ľahko obrábajú. Vinič je aj na niektorých na sever obrátených svahoch v Aucklande a Te Kauwhata; tie poskytujú lepší drenážny systém a dlhší čas intenzívneho slnečného svitu.
Nájdeme tu rôzne typy pôd, od plytkých ílov na piesočnato-hlinitej základovej pôde v Northlande, cez ťažkú, ílovitú zem na hlinitom podklade vo Waikato alebo aluviálnu ílovitú zem na piesočnatej či vulkanickej základovej pôde v oblasti Poverty Bay, k ílovitej pôde a aluviálnym pieskom na štrkovitom alebo vulkanickom podklade v oblasti Hawkes Bay. Slabý drenážny systém je spoločným znakom väčšiny pôd, hoci tie v Hawkes Bay sú v tomto ohľade ľahšie a lepšie.
Zber úrody sa začína v marci a v apríli, 6 mesiacov pred zberom vo vinohradníckych oblastiach na severnej pologuli. Hoci dôraz sa kladie na vysokokvalitné odrody ako Chardonnay, Sauvignon blanc, Cabernet sauvignon a Pinot noir, stále dominuje Müller-Thurgau napriek tomu, že veľa z neho sa v rokoch 1983 až 1986 vyklčovalo. Spracováva sa tradične v polosuchom štýle spätným sceľovaním so sladkým, nevykvaseným, sterilizovaným hroznovým muštom. Väčšina vinárskych podnikov je typu "boutique" s veľmi malými, ale dobre zariadenými budovami. Často majú značkové sudy z nového duba a obmedzujú produkciu na limitované série vysokokvalitných odrodových vín. Na druhom konci spektra sú dve veľké vinárske spoločnosti, ktoré produkujú asi 85 % všetkých vín na Novom Zélande.
Južný ostrov, južný z dvoch hlavných ostrovov Nového Zélandu, leží 16 900 km na severovýchod od Antarktídy.
Priemerné teploty sú najvyššie počas vegetačného obdobia v oblasti Marlborough, ktorá má často najviac hodín slnečného svitu v krajine. Ako sa posúvame smerom na juh, stredné teloty postupne klesajú a sú obyčajne nižšie ako na Severnom ostrove alebo v Bordeaux. Zrážky sú rozmanité, ale zväčša nižšie ako na Severnom ostrove, v rozmedzí od 610 do 760 mm v Marlborough a v Canterbury a 990 až 1240 mm v Nelsone. Vytrvalé teplé a suché severozápadné vetry spôsobujú sucho a ničia mladé lístky v oblasti Marlborough.
Väčšina viniča sa pestuje na rovinatých alebo jemne zvlnených územiach. Kopce a pohoria ostrova chránia vinohrady na východnej strane pred výdatnými jesennými dažďami, ktoré často zničia vinice v Nelsone. Pôdy sú veľmi rôznorodé, od zväčša ílovitých v Nelsone, cez nánosové aluviálne pôdy na štrkovitom základe v oblasti Marlborough a v časti Canterbury až k vulkanickým, sprašovým, kriedovým, často bohatým na vápenec, ílovitým pôdam v ostatných častiach Canterbury. Tieto pôdy majú väčšinou lepší drenážny systém ako na Severnom ostrove.
Zber úrody sa začína v marci a v apríli, 6 mesiacov pred zberom vo vinohradníckych oblastiach na severnej pologuli. Vinohradníctvo Južného ostrova sa v skutočnosti začalo rozvíjať až v sedemdesiatych rokoch, je technologicky na úrovni, s viničom vysadeným v širokých radoch, ktoré dovoľujú mechanizovaný zber a obrábanie.
Ak si želáte víno poslať ako darček, dajte nám vedieť do komentáru k objednávke. Priložíme k nemu zdarma blahoželanie s Vaším textom.