Roter Traminer Freyheit BIO 2021
Zvyškový cukor | suché |
---|---|
Výrobca | Weingut Heinrich |
Odroda | Tramín červený |
Krajina pôvodu | Rakúsko |
Oblasť pôvodu | Burgenland |
Balenie (Litrov) | 0.75 |
Ročník | 2021 |
Servírovacia teplota (°C) | 11-13 |
Farba vína | Oranžové |
Siričitany | Víno obsahuje siričitany |
Obsah alkoholu | 13,00% |
Minimálny počet kusov | 1 |
Vinice na výrobu tohoto vína sa nachádzajú na juhovýchodne orientovaných svahovitých lokalít Spiegel v Breitenbrunne a Hochfeld vo Windene, hlboko zakorenené v pôdach charakterizovaných vápenatým pieskovcom bohatým na fosílie a erodovanými sľudovými bridlicami. Vinice sú obhospodarované v biodynamickom režime. Zber sa vykonáva ručne koncom augusta. Fermentácia prebieha natívnymi kvasinkami a mušt maceruje 19 dní aj so šupkou. Výsledné víno prechádza jablčno-mliečnou fermentáciou a zreje približne 6 mesiacov na jemných kaloch v Amforách. Nakoniec sa víno plní do fliaš bez filtrovania alebo pridávania síry. Pre mnohých je „Freyheit“ najlepším prírodným vínom od Gernota a Heike Heinrich, no v každom prípade ide o geniálne víno rok čo rok.
Obsah zvyškového cukru: 1,2 g/L
Obsah kyselín: 5,6 g/L
Vo vôni sevilské pomaranče, mandarínková kôra, čaj rooibos, ruže, borovicová živica, chmeľ, exotické ovocie, korenie, rebarbora, mandľový kvet a med. Extravagantná a mierne horkosladká textúra, dokonalo harmonické, mimoriadne komplexné, svieže a elegantné.
Naturálne vína sa vyrábajú iným spôsobom ako konvenčné vína, preto môžu mať kal, pruhy alebo usadeniny z kvasiniek a niekedy sa výrazne líšia vôňou a chuťou od konvenčne vyrábaných vín.
Weingut Heinrich
Informácie o výrobcovi doplníme čoskoro. Ďakujeme za trpezlivosť.
Rakúsko
Vinič sa v Rakúsku pestuje na 57 tisíc ha vinohradov. Osemdesiat percent výsadieb tvoria biele muštové odrody, najviac zastúpenou je Grüner Veltliner (Veltlínske zelené). Kvalitou vyniká predovšetkým Riesling (Rizling rýnsky). Modrým výsadbám dominuje Zweigeltrebe, najkvalitnejšie vína však poskytuje St. Lauren (Svätovavrinecké).
Krajina sa rozdeľuje na 4 vinohradnícke regióny – Dolné Rakúsko (Niederösterreich), Burgenland, Štajersko (Steiermark) a Viedeň (Wien). Dolné Rakúsko a Burgenland sú kvalitatívne i kvantitatívne najvýznamnejšie.
Dolné Rakúsko (Niederoesterreich) ležiace južne od slovenských a moravských hraníc vyniká predovšetkým produkciou bielych vín. V tunajšej oblasti Wachau so strmými svahmi a charakteristickými zvetranými kamenistými pôdami sa produkujú biele vína najvyššej kvality – smaragdy, predovšetkým zo sorty veltlín zelený (Grüner Veltliner) a rizling rýnsky (Riesling).
Korene starších krov viniča zasahujú do veľkej hĺbky, čím sa do hrozna a vína prenášajú charakteristické nuansy dodávajúce mokom minerálnu finesu miestneho terroir.
Nemenej známou oblasťou Dolného Rakúska je Kamtal – Donauland. Dorábajú sa tu výnimočné rizlingy.
Sprašovým terasám vo Wagrame zasa dominujú výsadby veltlínu zeleného (Grüner Veltliner) s charakteristickými exoticko-pikantnými stopami terroir v senzorike vína.
Ďalšou zaujímavosťou oblasti Dolné Rakúsko je región Donauland – Carnuntum začínajúci hneď za hraničným priechodom Petržalka – Berg. Dorábajú sa tu predovšetkým červené moky a v Klosterneuburgu sídli najstaršia vinohradnícka škola na svete.
Profesor Zweigelt tu v roku 1922 dal svetu novú modrú muštovú odrodu viniča – Zweigeltrebe (St. Lauren x Blaufränkisch) – ľahké ovocné víno, ktoré je obdobou nášho Modrého Portugalu.
Burgenland je po Dolnom Rakúsku druhou najvýznamnejšou vinohradníckou oblasťou v krajine. Rozprestiera sa pozdĺž hranice s Maďarskom. Tunajším výsadbám dominujú modré muštové odrody viniča, ktorým sa tu darí predovšetkým kvôli miestnym teplým polohám. Strednému Burgenlandu (Mittelburgenland) kraľuje Frankovka modrá (Blaufränkischland).
Rovnaká je i situácia v južnej časti regiónu (Suedburgenland), kde navyše pristupujú výsadby Rizlingu vlašského – Welschriesling (rakúske označenie pre rizling rýnsky je Riesling). Mikroklímu severného Burgenlandu ovplyvňuje Neziderské jazero (Neusiedler See). Dorábajú sa tu známe botrytické vína.
Štajersko (Steiermark) – hornatý región na juhovýchode krajiny vyniká produkciou vinárskych špecialít určených pre miestny trh. Najznámejšou z nich je regionálne rosé Schilcher dorábané zo sorty Blauer Wildbacher. A Chardonnay sa tu napríklad nazýva Morillon.
Viedeň (Wien) je spoločne s Madridom jediným hlavným mestom v Európe, ktoré má svoju vinohradnícku oblasť. Päťsto hektárov tunajších vinohradov produkuje predovšetkým známe mladé víno Heuriger. Dorába sa z prekvaseného burčiaku a je to akési rakúske vin de primeur. Jeho základ tvorí Grüner Veltliner. V Rakúsku sa teší veľkej obľube.
Ak si želáte víno poslať ako darček, dajte nám vedieť do komentáru k objednávke. Priložíme k nemu zdarma blahoželanie s Vaším textom.