Sekt cuvée brut
Zvyškový cukor | suché |
---|---|
Výrobca | Chateau Rúbaň |
Odroda | Cuvée |
Krajina pôvodu | Slovensko |
Oblasť pôvodu | Južnoslovenská |
Balenie (Litrov) | 0.75 |
Ročník | 2021 |
Servírovacia teplota (°C) | 5-7 |
Farba vína | Biele |
Siričitany | Víno obsahuje siričitany |
Obsah alkoholu | 13,00% |
Minimálny počet kusov | 1 |
Ročníkové cuvée Chateau Rúbaň tvorí 42 % Chardonnay, 35% Rulandské biele a 23% Rizling rýnsky. Ručne oberané hrozno bolo spracované šetrnea s obmedzením prístupu vzdušného kyslíka vo všetkých fázach výroby. Primárna alkoholová fermentácia základných vín prebehla v nerezových nádobách pri teplote pod 14 °C, následne boli vína krátkodobo ponechané na čistých kvasničných kaloch, ktoré sa občas premiešavali, čo obohatilo sviežu chuť víno krémové ovocné tóny. Sekundárna fermentáciaprebehla priamo vo fľašiach a víno ležalo vo fľaši na kvasničných kaloch po dobu 12 mesiacov.
Iskrivo-číre víno jasnej zelenkavo-zlatistej farby. V decentnej, ovocno-kvetinovej vôni sú prítomné tóny, agátového kvetu, citrónovej trávy, zrelých citrusových plodov a jemného biskvitu. Chuť je brilantne svieža, šťavnatá a pritom intenzívna s dlhou minerálne čistou dochuťou.
Chateau Rúbaň
Vinárstvo Château Rúbaň leží v Podunajskej nížine a patrí do Strekovského rajónu Južnoslovenskej vinohradníckej oblasti. Nájdete ho na okraji obce Rúbaň v areáli dobového kaštieľa s rozľahlým lesoparkom. Vinárstvo produkuje vína priamo z miesta pôvodu a spracúvajú hrozno dopestované v lokalite vinárstva. Prepájajú pôvodnú výrobu obľúbených odrôd so snahou znovu oživiť produkciu tých menej známych až zabudnutých.
Slovensko
Dôkaz o pestovaní viniča a výrobe vína na našom území pochádza z 7. – 6. storočia p. n. l. Z týchto rokov pochádza zatiaľ najstarší nález – sedem vinohradníckych nožov a hlinená nádoba na víno. Teda prvými výrobcami vína na našom území boli Kelti. Po nich prišli na naše územie Rimania a v tomto období sa začína na našom území pestovať vinič intenzívnejšie. Slovania pokračujú v pestovaní hrozna a výrobe vína po príchode do Karpatskej kotliny na základe keltských no najmä rímskych tradícií.
Podľa údajov MP SR má Slovensko v súčasnosti 22.000 ha registrovaných vinohradov, z toho len 16.000 ha je obhospodarovaných a 12.000 ha rodiacich. Vinič sa pestuje v šiestich vinohradníckych oblastiach:
1. Malokarpatská vinohradnícka oblasť
2. Nitrianska vinohradnícka oblasť
3. Stredoslovenská vinohradnícka oblasť
4. Východoslovenská vinohradnícka oblasť
5. Južnoslovenská vinohradnícka oblasť
6. Tokajská vinohradnícka oblasť
Viac o histórii vinohradníctva na Slovensku sa dozviete tu >
Ak si želáte víno poslať ako darček, dajte nám vedieť do komentáru k objednávke. Priložíme k nemu zdarma blahoželanie s Vaším textom.