Hroznový mušt (biely)
Zvyškový cukor | sladké |
---|---|
Výrobca | Matyšák - Víno Matyšák |
Odroda | Cuvée |
Krajina pôvodu | Slovensko |
Oblasť pôvodu | Malokarpatská |
Balenie (Litrov) | 0.75 |
Servírovacia teplota (°C) | 11-13 |
Farba vína | Biele |
Siričitany | Víno obsahuje siričitany |
Minimálny počet kusov | 1 |
Lahodná chuť hroznového muštu, v spojení s jeho až takmer zázračnými účinkami na zdravie, je hlavným dôvodom, prečo sa vo Víne Matyšák rozhodli tento nápoj vyrábať.
Matyšák - Víno Matyšák
Nefalšovaná rodinná firma, ktorá rozšírila počet slovenských výrobcov vína už v roku 1989. Výlučne vlastný kapitál, vinárske tradície rodinných predkov, húževnatá, tvrdá ale zároveň poctivá práca zaradila následne firmu Matyšák v posledných rokoch medzi popredných producentov vína v SR.
Produkcia 50 tisíc litrov vína v začiatkoch je už dnes minulosťou. Nový výrobný podnik s najmodernejšou technológiou výroby, postavený na „zelenej lúke" a uvedený do prevádzky v auguste 2003 má dnes kapacitu 1,5 milióna litrov.
Firma Matyšák patrí medzi neoficiálne výhlásených 7 vinárskych princov, ktorí sú kvalitatívnymi vinárskymi lídrami na Slovensku. Meno Matyšák nájdete aj v personálnej encyklopédii „Who is who in SR“ v jej II. vydaní. Firma všetkými svojimi aktivitami podporuje zvyšovanie úrovne kultúry konzumácie vína na Slovensku a vzorne reprezentuje schopnosti naších ľudí v tomto odbore aj v zahraničí.
Slovensko
Dôkaz o pestovaní viniča a výrobe vína na našom území pochádza z 7. – 6. storočia p. n. l. Z týchto rokov pochádza zatiaľ najstarší nález – sedem vinohradníckych nožov a hlinená nádoba na víno. Teda prvými výrobcami vína na našom území boli Kelti. Po nich prišli na naše územie Rimania a v tomto období sa začína na našom území pestovať vinič intenzívnejšie. Slovania pokračujú v pestovaní hrozna a výrobe vína po príchode do Karpatskej kotliny na základe keltských no najmä rímskych tradícií.
Podľa údajov MP SR má Slovensko v súčasnosti 22.000 ha registrovaných vinohradov, z toho len 16.000 ha je obhospodarovaných a 12.000 ha rodiacich. Vinič sa pestuje v šiestich vinohradníckych oblastiach:
1. Malokarpatská vinohradnícka oblasť
2. Nitrianska vinohradnícka oblasť
3. Stredoslovenská vinohradnícka oblasť
4. Východoslovenská vinohradnícka oblasť
5. Južnoslovenská vinohradnícka oblasť
6. Tokajská vinohradnícka oblasť
Viac o histórii vinohradníctva na Slovensku sa dozviete tu >
Ak si želáte nápoj poslať ako darček, dajte nám vedieť do komentáru k objednávke. Priložíme k nemu zdarma blahoželanie s Vaším textom.