Hron 2020
Zvyškový cukor | suché |
---|---|
Výrobca | Najväčšia vínna pivnica v Pukanci |
Odroda | Hron |
Krajina pôvodu | Slovensko |
Oblasť pôvodu | Nitrianska |
Balenie (Litrov) | 0.75 |
Ročník | 2020 |
Servírovacia teplota (°C) | 16-18 |
Farba vína | Červené |
Siričitany | Víno obsahuje siričitany |
Obsah alkoholu | 14,50% |
Minimálny počet kusov | 1 |
Bohato pôsobiace víno s intenzívnou tmavočervenou farbou. Plná chuť s hrejivým prejavom a sladšími, vyzretými tanínmi. Atraktívny senzorický prejav sprevádza výborna štruktúra a stredne dlhý korenistý záver.
Najväčšia vínna pivnica v Pukanci
Najvyššie položené, úradne uznané vinohrady na Slovensku ležia na juhozápadnom úpätí Štiavnických vrchov nad Pukancom. Nachádzajú sa v nadmorskej výške 507 metrov, ktorá je rekordná nielen na Slovensku, ale aj v rámci susedných štátov. Vína z pukanských vinohradov patria do kategórie horských vín.
Poloha južných úbočí a pôdne podložie bývalého stratovulkánu vytvárajú dobré pestovateľské podmienky a špecifický terroir pre výrobu sviežich, minerálnych, korenistých a aromatických vín. V okolí Pukanca sa tiahnu vinice od výšky 360 až po 507 metrov nad morom. Viac ako slnko, však pukanské vína obohacuje miestne sopečné podložie, vďaka ktorému majú vína z tejto oblasti jedinečný charakter.
História, súčasnosť i sľubná budúcnosť sú neustále prítomné v genius loci Najväčšej vínnej pivnice v Pukanci. Jej príbeh sa začal písať už v roku 1900. Vtedy sa rozhodol Johannes Ciglan, obchodník s vínom, premeniť bývalú banskú štôlňu na pivnicu. Na rozkvet pôvodného vinárstva, ktorý bol nútene ukončený v päťdesiatych rokov 20. storočia sa rozhodla nadviazať rodina Jána Rosenbergera.
V pivnici poznačenej časom i nezáujmom človeka sa spočiatku v jednoduchých podmienkach začalo rodiť víno, ktorého pôvod treba hľadať v najvyššie položených viniciach na Slovensku. Vzniká tu víno zasahujúce zmysly priamo a intenzívne, súčasne plné minerality, sviežosti a rafinovanej ležérnosti. Typickou odrodou pre terroir Tekov, tým aj pre túto pivnicu v Pukanci, je Pesecká Leánka.
Slovensko
Dôkaz o pestovaní viniča a výrobe vína na našom území pochádza z 7. – 6. storočia p. n. l. Z týchto rokov pochádza zatiaľ najstarší nález – sedem vinohradníckych nožov a hlinená nádoba na víno. Teda prvými výrobcami vína na našom území boli Kelti. Po nich prišli na naše územie Rimania a v tomto období sa začína na našom území pestovať vinič intenzívnejšie. Slovania pokračujú v pestovaní hrozna a výrobe vína po príchode do Karpatskej kotliny na základe keltských no najmä rímskych tradícií.
Podľa údajov MP SR má Slovensko v súčasnosti 22.000 ha registrovaných vinohradov, z toho len 16.000 ha je obhospodarovaných a 12.000 ha rodiacich. Vinič sa pestuje v šiestich vinohradníckych oblastiach:
1. Malokarpatská vinohradnícka oblasť
2. Nitrianska vinohradnícka oblasť
3. Stredoslovenská vinohradnícka oblasť
4. Východoslovenská vinohradnícka oblasť
5. Južnoslovenská vinohradnícka oblasť
6. Tokajská vinohradnícka oblasť
Viac o histórii vinohradníctva na Slovensku sa dozviete tu >
Ak si želáte víno poslať ako darček, dajte nám vedieť do komentáru k objednávke. Priložíme k nemu zdarma blahoželanie s Vaším textom.
Víno je možné dodať aj v štýlovom darčekovom obale, ktorý zakúpite tu.