Pinot blanc Limited edition 2019
Zvyškový cukor | suché |
---|---|
Výrobca | Korbaš - Rodinné vinárstvo |
Odroda | Rulandské biele/Pinot Blanc |
Krajina pôvodu | Slovensko |
Oblasť pôvodu | Malokarpatská |
Balenie (Litrov) | 0.75 |
Ročník | 2019 |
Servírovacia teplota (°C) | 10-13 |
Farba vína | Biele |
Siričitany | Víno obsahuje siričitany |
Obsah alkoholu | 13% |
Minimálny počet kusov | 1 |
Šalaperská hora vydala hrozno prvotriednej kvality a u nás sme mu dopriali patričnú starostlivosť. Kvasilo aj zrelo dlhých 12 mesiacov na jemných kaloch v novom francúzskom dreve a čakalo na svoj správny čas.
Vy čakať nemusíte, otvorte ho aj hneď. Opantá vás vôňa zrelého manga, krémové tóny, kokos a omamná aromatika cédrového dreva. Chuť je harmonická, svieža, medová ľahko pikantná a dlhá. Toto vínosi môže aj pokojne odložiť a vychutnať o pár rokov.
Vyrobených bolo 1000 fliaš. Každá je ručne číslovaná.
Zostatkový cukor: 2,8 g/l
Kyseliny: 6,4 g/l
Korbaš - Rodinné vinárstvo
Víno má v našej rodine silne zakorenenú tradíciu, no k jeho výrobe som sa prepracoval paradoxne z „opačnej strany“ – ako somelier. A keďže som chcel pochopiť, ako sa dá vyrobiť dobré víno a čo dáva výnimočným vínam ich charakter, tak som sa rozhodol nielen vyštudovať vysokú vinársku školu v Lednici na Morave, ale aj začať s výrobou vlastného vína. V súčasnosti už produkujem približne 15000 fliaš ročne a s našimi vínami som zabodoval na mnohých súťažiach. Najviac sa ale teším z pozitívnych hodnotení od kolegov vinárov, slovenských i zahraničných somelierov a enológov, a predovšetkým od samotných konzumentov. Vo svojich vínach preferujem odrodový charakter a vyzretosť, často doplnenú jemnou prácou s barikom.
(Jaro Korbaš)
Slovensko
Dôkaz o pestovaní viniča a výrobe vína na našom území pochádza z 7. – 6. storočia p. n. l. Z týchto rokov pochádza zatiaľ najstarší nález – sedem vinohradníckych nožov a hlinená nádoba na víno. Teda prvými výrobcami vína na našom území boli Kelti. Po nich prišli na naše územie Rimania a v tomto období sa začína na našom území pestovať vinič intenzívnejšie. Slovania pokračujú v pestovaní hrozna a výrobe vína po príchode do Karpatskej kotliny na základe keltských no najmä rímskych tradícií.
Podľa údajov MP SR má Slovensko v súčasnosti 22.000 ha registrovaných vinohradov, z toho len 16.000 ha je obhospodarovaných a 12.000 ha rodiacich. Vinič sa pestuje v šiestich vinohradníckych oblastiach:
1. Malokarpatská vinohradnícka oblasť
2. Nitrianska vinohradnícka oblasť
3. Stredoslovenská vinohradnícka oblasť
4. Východoslovenská vinohradnícka oblasť
5. Južnoslovenská vinohradnícka oblasť
6. Tokajská vinohradnícka oblasť
Viac o histórii vinohradníctva na Slovensku sa dozviete tu >
Ak si želáte víno poslať ako darček, dajte nám vedieť do komentáru k objednávke. Priložíme k nemu zdarma blahoželanie s Vaším textom.