Vintage Port 1997
Zvyškový cukor | sladké |
---|---|
Výrobca | Churchill's |
Odroda | Cuvée |
Krajina pôvodu | Portugalsko |
Oblasť pôvodu | Douro Valley |
Balenie (Litrov) | 0,75 |
Ročník | 1997 |
Servírovacia teplota (°C) | 16-18 |
Farba vína | Červené |
Siričitany | Víno obsahuje siričitany |
Obsah alkoholu | 20% |
Minimálny počet kusov | 1 |
Farba je sýta, tehlovo červená s hnedastými odleskami. Vo vôni a chuti mäta, čierny nugát, sušené figy, višne v čokoláde, kandizovaná pomarančová kôra, vlašské orechy, čierne čerešne, slivková redukcia a stopa borovicového oleja. Víno je opulentné, harmonické, komplexné s veľmi dlhým zakončením. Obsahuje veľmi široké spektrum vôní a chutí a počas jeho pitia objavujete stále ďalšie a ďalšie.
Toto portské je vhodné na archiváciu, na ďalších 30 a viac rokov. Víno je ideálne aspoň 2 hodiny pred podávaním dekantovať.
Churchill's
Vinárstvo Churchill's má úžasný príbeh úspechu. Johnny Graham je rozhodujúcim činiteľom a motorom tohto mladého vinárstva. Jeho rodina vlastnila slávne vinárstvo vyrábajúce portské vína W.J.Graham. Jeho otec predal vinárstvo Graham's v sedemdesiatych rokoch, keď Johnny ešte chodil do školy. Johnny Graham bol najprv technológom vo veľkých portugalských vinárstvach ako Cockburn's a Taylor's. V roku 1981 založil so svojimi dvoma bratmi vlastné vinárstvo. Pomenoval ho Churchill's podľa svojej manželky, ktorá je príbuznou Sira Winstona Churchilla. Johnny Graham vyrába iba špičkové vína, preto používa len vlastné hrozno z vlastných viníc, len z Cima Corgo a len z lokalít kategórie A, čo znamená, že je z toho najlepšieho regiónu a z najlepších viníc. Hrozno sa oberá ručne, starostlivo triedi a šliape v lagares (veľké kamenné korytá). Od svojho založenia získali portské z vinárstva Churchill's nespočetné množstvo svetových ocenení od top svetových hodnotiteľov.
Vinárstvo sa venuje výrobe vína s minimálnymi zásahmi a zaviazali sa premietnuť to do každej časti svojho podnikania. Sú súčasťou Integrovaného výrobného protokolu, medzinárodnej certifikácie trvalo udržateľného vinohradníctva. Uplatňujú stratégiu minimálneho balenia a minimálneho odpadu. Používajú 100 % recyklovateľné obaly, ako aj udržateľné rady papiera s certifikátom FSC na etikety a obaly, vrátane tých, ktoré sú vyrobené z 15 % hroznového odpadu a 40 % recyklovaných vlákien.
Portugalsko
Oblasti Douro a Minho sa nachádzajú na severe Portugalska. Portské sa vyrába v okresoch Cima Corgo, Baixo Corgo a Douro Superior, ktoré sú v údolí rieky Douro. Vinho verde sa vyrába v provincii Minho, rozprestierajúcej sa medzi údoliami riek Douro a Minho. V oblasti Minho sú letá suché a horúce, zimy sú mierne a vlhké, smerom do vnútrozemia v hornej časti údolia Doura sú letá extrémne horúce, zrážky sú 520 mm a zimy môžu byť veľmi chladné.
Vinič sa tu vo všeobecnosti pestuje v kopcovitej krajine, ktorá môže byť v niektorých častiach oboch oblastí veľmi strmá, hoci väčšina hromadne vyrábaného vinho verde pochádza z rovinatej krajiny so zmiešaným hospodárstvom. Väčšina vinho verde sa dorába na pôdach zo zvetranej žuly ktoré prevládajú v Minho, hoci niečo viniča sa pestuje v pásme pôd zo silurových kryštalických bridlíc medzi riekami Lima a Cavado. Douro je pestrou zmesou tvrdých, slnkom vypálených žulových a bridličnatých pôd, najjemnejšie portské pochádza z bridličnatých vinohradov, ktoré prevládajú ďalej vyššie nad riekou. Pretože bridličnaté pôdy sú dôležité pre výrobu portského, dourské stolové vína sú odkázané na žulové pôdy.
Aby sa maximalizovalo využitie pôdy, je v Doure široko rozšírené terasovanie. Terasy sa robia široké, aby sa umožnila mechanizácia. Niektoré menej zrázne svahy sa teraz obrábajú vo vertikálnych radoch. Strmé terasy znamenajú vinohradníctvo s intenzívnou prácou, a tvrdá dourská pôda vyžaduje často "prevetranie" odstrelom, aby sa umožnilo vysádzanie. Portské vína sa vyrábajú a doliehujú v Doure, ale väčšina sa sceľuje a fľašuje v strediskách vo Vila Nova de Gaia. Vinho verde sa vyrába z modrého a bieleho hrozna, ktoré sa tradične pestuje na vysokom vedení. Vinifikácia sa vedie do sucha a tak, aby sa dosiahlo perlenie (pétillance).
Tieto dve oblasti sú situované medzi oblasťami vinho verde a portského na severe a Estramaduru a Beira-Baixato na juhu. Podnebie je pod silným prímorskym vplyvom Atlantiku, s vysokými zrážkami a relatívne krátkym, suchým letom. Teploty na jeseň často prudko klesajú, čo užitočne spomaľuje kvasenie vína. Na pobrežných plochách Bairrady sa vinohrady rozkladajú na nízkoležiacej, dosť plochej krajine, kým v Dao sa najlepší vinič nachádza zväčša vo výškach 200 až 500 m, hoci sa pestuje až do 2 000 m nad morom.
Pôda je na každej ploche dosť homogénna. V Bairrade sa väčšina najdôležitejších odrôd viniča pestuje na hlinitej ílovitej pôde známej tam ako "barros". V Dao je pôda skoro celkom žulová, s malými plochami bridlice, kde sa uprednostňuje biele hrozno pred modrými odrodami, ktoré v tejto oblasti prevládajú. Väčšina hornatých plôch v Dao vyžaduje extenzívne terasovanie, a preto je tu náročná práca. Malí pestovatelia normálne ponechávajú pri nakvasovaní modré odrody neodzrnené a dorábajú tmavo sfarbené, hrubé, trieslovinové vína, kým väčšie vinárske podniky hrozno odzrnujú a ponechávajú rmut nakvášať kratšie.
Ostrov Madeira je veľký približne 50 x 20 km a nachádza sa 600 km od pobrežia Maroka na 33. stupni severnej šírky. Ostrov v dôsledku svojej polohy v Atlantickom oceáne a hornatého povrchu je bohatý na zrážky. Vzhľadom na svoju zemepisnú šírku sú letá horúce a zimy veľmi teplé. Pôda má vysokú cenu a vinohrady sú na malých terasách strmých útesov, dosahujúcich na niektorých miestach výšku až 914 m nad hladinou mora. Najlepšie hrozno pochádza z viniča pestovaného na južných úbočiach ostrova, kde je najviac slnečného svitu.
Pôda je úrodná, má svetločervenú farbu, je priepustná, vulkanického pôvodu, nasýtená potašou. Vinič je na vysokom vedení, aby sa pod ním mohli - pre nedostatok vhodnej pôdy - pestovať iné plodiny. Napriek veľkým zrážkam sa musí zavlažovať, pretože úbočia sú strmé a pôda je priepustná. Po prekvasení sa vína umiestňujú do vykurovaných sladovacích priestorov nazývaných estufa, ktoré sa postupne vykurujú až na 45 °C. Asi 18 mesiacov po vychladnutí vína vstupujú do tzv. systému solera. Všetky vína sú alkoholizované.