Primitivo 6fl.
Zvyškový cukor | suché |
---|---|
Výrobca | Rôzni výrobcovia |
Odroda | Primitivo |
Krajina pôvodu | Taliansko |
Oblasť pôvodu | Puglia |
Balenie (Litrov) | 6x0.75 |
Servírovacia teplota (°C) | 15-17 |
Farba vína | Červené |
Siričitany | Víno obsahuje siričitany |
Minimálny počet kusov | 1 |
V tomto degustačnom výbere si predstavíme odrodu Primitivo. Prečo sa hovorí tejto odrode Primitivo? Pretože je vo všetkých ohľadoch dopredu, kvitne, zafarbuje hrozno aj dozrieva veľmi skoro. Zber Primitíva prebieha od polovice augusta najneskôr do polovice septembra. Názov odrody je odvodený od latinského "primativus" alebo talianskeho "primaticcio", v oboch prípadoch znamenajúce "skoro dozrievajúce". Historickým strediskom odrody Primitivo je v Apúlii mestečko Gioia del Colle. Práve tu na konci 18. storočia vysadil Don Francesco Filippo Indellicati prvú vinicu venovanú iba Primitívu a odtiaľto sa následne začala odroda šíriť naprieč regiónom.
Podľa niektorých dokumentov sa Primitivo dostalo do Puglie z východného pobrežia Jadranu. V Spojených štátoch sa prvé zmienky o Zinfandele datujú v polovici 19. storočia a až do šesťdesiatych rokov minulého storočia bol Zinfandel považovaný za čisto "americkú odrodu".
V roku 1982 profesor Goheen potvrdil, že sú veľmi podobné, avšak nie identické. Plavac Mali bol z najväčšou pravdepodobnosťou len jedným z rodičov oboch odrôd. Po mnohých rokoch výskumu bola v roku 2001 na pobreží Dalmácie vo vinohrade Ivica Radunica v Kaštele objavená odroda Crljenak Kaštelanski. Jej genetické rozbory dokázali kompletnú identitu so Zinfandelom i Primitivom. Tým bol po dlhých desaťročiach skompletizovaný rad vín “ZPC“ – Zinfandel, Primitivo a Crljenak Kaštelanski.
Za posledné desaťročie sa výsadba Primitíva v Apúlii zvýšila o slušných 40% a dnes dosahuje viac ako 11 000 hektárov viníc. Chuť a celkový prejav vína je v značnej miere podmienený zrelosťou hrozna, s čím priamo súvisí lokalita pestovania. Červené ovocie s dominanciou malín je typické pre chladnejšie oblasti. Zrelé čierne bobuľoviny a korenisté tóny sú znakom zrelšej suroviny z teplejších oblastí.
Set obsahuje:
1. Antica Masseria Colleone - Primitivo Salento IGT 2021
2. Carlo Scala - Primitivo di Manduria DOC 2020
3. Masseria Capoforte - Primitivo di Salento IGT 2020
4. Notte Rossa - Primitivo di Manduria DOP 2022
5. Ionis - Primitivo di Manduria ABBASC DOP 2022
6. Carlo Scala - Primitivo di Manduria Riserva DOC 2018
Degustačný set je možné zakúpiť aj v darčekovom balení - štýlovej drevenej bedničke na 6 fliaš.
Rôzni výrobcovia
Taliansko
1. Stredné Taliansko - západ
Leží medzi Apeninami na severe a východe a Tyrrhenským morom na západe. Letá sú dlhé a veľmi suché, zimy menej drsné ako v severnom Taliansku. Teplo a nedostatok vlahy môžu byť problémom počas vegetačného obdobia. Vinice obyčajne ležia na svahoch hôr, kde majú dostatok slnka a vlahy. Rozmiestňujú sa rozvážne podľa nadmorskej výšky, aby sa kompenzovali horúčavy, modré odrody do výšky 550 ma biele odrody do výšky 700 m. Čím vyššie sa nachádza vinič, tým dlhšie je obdobie dozrievania a hrozno má vyššiu kyslosť.
V posledných rokoch sa značne experimentuje, hlavne v Toskánsku s klasickými francúzskymi odrodami, najmä s Cabernet sauvignonom. Tie sa používajú s tradičnými odrodami viniča ako Sangiovese a samostatne. Výsledkom sú, aj keď netypické pre oblasť, pravdepodobne najúžasnejšie vína tohto druhu v Taliansku a veľké vína ako Sassicaia a Tignanello, uznávané ako vína svetovej triedy.
Tradičnou špecialitou je sladké biele vin santo, vyrobené z hrozna typu passito vysušeného na slamených podložkách. Zreje až 6 rokov, často s využitím systému solero.
2. Stredné Taliansko - východ
Oblasť sa tiahne pozdĺž pobrežia Jadranského mora, od Molise na juhu smerom hore k Emilia-Romagna. Vplyvom Stredozemného mora sú letá obyčajne suché a horúce, sú výrazne horúcejšie, ak cestujeme smerom na juh, a zimy sú chladné. V hornatých krajoch mikroklímu ovplyvňuje výška a poloha. Najlepšie vinohrady sa nachádzajú na miestach s dobrým drenážnym systémom, na úpätí hôr, ale vinohradníctvo je
Využíva sa tu široké spektrum vinohradníckych praktík a vinárskych techník. Veľa zmesných vín s veľkoobjemovou produkciou pochádza odtiaľto, ale niektorí výrobcovia zachovávajú najcennejšie tradície a rozširujú ich pomocou moderných metód.
Severozápadné Taliansko, chránené zo severu a západu Alpami a Ligúrskym morom z juhu, tvoria provincie Piemont, Ligúria, Lombardia a Valie d'Aosta. Zimy sú tuhé, s častými inverznými hmlami, ktoré vystupujú z údolí. Letá sú horúce, hoci nie príliš a v tomto období roka môže hrozno poškodiť krupobitie. Dlhé obdobia jesene umožňujú s úspechom pestovať neskoro zrejúcu odrodu viniča Nebbiolo. Oblasť tvoria vrchy, predhorie (Piemont znamená predhorie) a údolie najdlhšej talianskej rieky - Pádu. Vinič sa pestuje na úbočiach, kde je vytvorený dobrý drenážny systém a dostatok slnečného svetla. V klasických oblastiach ako Barolo je vinicami pokrytý každý svah otočený na juh, zatiaľ čo v Lombardii sa mnohé vinohrady nachádzajú na bohatých údolných nivách v údolí Pádu.
Významné červené vína regiónu trpeli v minulosti dlhým uchovávaním vo veľkých drevených kadiach, pretože mnohí pestovatelia plnili vína do fliaš len pri predaji vína. Tieto praktiky oxidovali víno. V súčasnosti sa mnohé vína fľašujú v optimálnom čase, hoci sa nedosiahla všeobecná zhoda v otázke najlepších ležiackych nádob. Použitie uzavretých tankov pre vína sladkého, hroznového štýlu z Asti bolo úspešné a tieto vína sa dobre predávajú na medzinárodných trhoch. Niektoré z výrobní spumante vyrohili suché šumivé z odrôd Pinot a Chardonnay pomocou méthode champenoise a získali šumivé vína vynikajúcej kvality.
Severovýchodné Taliansko je ohraničené Dolomitmi na severe a Adriatickým morom na juhu. Podobne ako na severozápade sú letá horúce a zimy studené a drsné, s hmlou sú problémy menšie a krupobitie býva častejšie. Počasie sa z roka na rok nepredvídateľne mení, takže udanie ročníka je dôležité, zvlášť pri červených vínach. Vinice sa nachádzajú na mnohých miestach, od strmých úbočí pohorí v Tridentsko-Hornej Adiži až po ploché, údolné nivy vo Veneto a Friuli-Venezia Giulia. Najlepšie vinohrady sú vždy situované na kopcovitom vidieku.
Väčšina vinohradov je na ľadovcových morénach - krupicovitej zmesi piesku, štrku a nánosov naplavených v dobe ľadovej. Pôdy sú väčšinou ílovité alebo piesočnato-ílovité a najlepšie miesta sú slieňové a bohaté na vápnik. Ľahká, kamenistá pôda v Južnom Tirolsku sa vplyvom počasia rýchlo vyluhuje, a preto sa každoročne musia do nej pridávať hnojivá. Severovýchod priviedol Taliansko k modernejším vinárskym technikám a k experimentovaniu so zahraničnými odrodami viniča. Bola to prvá oblasť, ktorá uskutočnila fermentáciu pri nižších teplotách a spočiatku získané vína boli tak čisté, že stratili svoj prirodzený charakter. Súčasné experimenty sú zamerané na zvýšenie intenzity chuti použitím dreva z nového duba.
Oblasť zahŕňa južné kraje na pevnine Apúlia, Kampánia, Basilicata a Kalábria, ako aj ostrovy Sicília ďalej na juhu a Sardínia na západe cez Tyrrhenské more. Doteraz najteplejšia a najsuchšia oblasť v Taliansku, hoci pobrežné časti a ostrovy ovplyvňujú prímorské vetry. Väčšina kraja je kopcovitá alebo hornatá, vinice nájdeme na rovinách a miernych svahoch v Apúlii. Najlepšie miesta sú vždy na vyššie položených svahoch obrátených na sever, kde má vinič menej slnka a prospieva mu zmierňujúci úcinok výšky, čím sa zaručuje dlhšie vegetačné obdobie.
Pôda je prevažne vulkanická a žulovitá, ale s niekoľkými izolovanými vrstrvami ílu a kriedy. Táto oblasť s Midi vo Francúzsku je hlavným zdrojom európskeho neslávneho "vínneho jazera". Napriek tomu však výrobcovia používaním kvalitnejších odrôd viniča, dopestovaného vo vyššIch polohách, vyrábajú vína štandardné a v štýle, ktorý si zaslúži pozornosť.
1. Antica Masseria Colleone - Primitivo Salento IGT 2021
Farba je intenzívne červená s fialovými odleskami. Vo vôni a chuti čierne a červené čerešne, vanilka, čokoláda, slivková marmeláda, sušené hrozienka a figy, káva, korenie a ostružinová redukcia.
2. Carlo Scala - Primitivo di Manduria DOC 2020
Farba je tmavá, rubínovo červená s granátovými odleskami. V intenzívnej vôni dominujú tóny zrelých sliviek, višní, čerešňovej marmelády, redukcie z lesného ovocia, čokolády, čiernych ríbezlí a korenia. Chuť je dobre štrukturovaná, plná, okrúhla, hladká s dobre zapracovaným alkoholom, jemnými tanínmi a perzistentným, koncentrovaným zakončením.
3. Masseria Capoforte - Primitivo di Salento IGT 2020
Víno tmavo rubínovej červenej farby. Bohatá aróma s veľkorysými tónmi lesného a bobuľového ovocia, tmavej čerešne a slivky, obohatené jemnými tónmi tabakových listov a praženej kávy s náznakom vanilky. Chuť je štruktúrovaná so zamatovou textúrou a dlhou dochuťou.
4. Notte Rossa - Primitivo di Manduria DOP 2022
Víno rubínovo-červenej farby s fialovými odleskami. Bohatá vôňa s tónmi sliviek, čerešní, kakaa a vanilky. Zamatová štruktúra s ľahkou a príjemnou sladkosťou.
5. Ionis - Primitivo di Manduria ABBASC DOP 2022
Sýto, rubínovo červené víno, s komplexnou výraznou aromatikou. Jeho vôňa predstavuje sladkú vanilkovú arómu kombinovanú s výraznou vôňou slivkového džemu. Výsledkom je výrazné, silné víno, ktoré je aj napriek svojmu vysokému obsahu alkoholu veľmi vyvážené.
6. Carlo Scala - Primitivo di Manduria Riserva DOC 2018
Farba je hlboká, rubínovo červená s fialovo čiernymi odleskami. V aromatike sušené slivky, višne v čokoláde, čerešňový džem, korenie, sladké drievko, kávový likér, červené a čierne ríbezle, vanilka a kakao. Chuť je koncentrovaná, plná s jemnými tanínmi, vyšším, ale perfektne zapracovaným alkoholom a dlhým záverom.