Frankovka modrá rosé 2023
Zvyškový cukor | suché |
---|---|
Výrobca | VIAJUR |
Odroda | Frankovka modrá |
Krajina pôvodu | Slovensko |
Oblasť pôvodu | Nitrianska |
Balenie (Litrov) | 0.75 |
Ročník | 2023 |
Servírovacia teplota (°C) | 10-12 |
Farba vína | Ružové |
Siričitany | Víno obsahuje siričitany |
Obsah alkoholu | 11,50% |
Minimálny počet kusov | 1 |
Frankovka má malinovo-ružový odtieň. Vo vôni prevládajú ovocné tóny lesných jahôd a malín. Chuť je ovocná, príjmne ľahká.
VIAJUR
VIAJUR je vinárstvo, ktorého historický odkaz siaha až do roku 1580 a jeho dôležitou súčasťou je Kaštieľ Pálffy. V tom období niekdajšia majiteľka kaštieľa, Katarína Pálffy, úspešne spravovala vinohrady a pivnice, výroba vína vo Svätom Jure zažívala nevídaný rozmach. VIAJUR vdýchli pôvodným pivniciam nový život aj nové nápady. Obhospodarujú vinohrady a pestujú vinič v dvoch usadlostiach – Svätý Jur a Farná.
Slovensko
Dôkaz o pestovaní viniča a výrobe vína na našom území pochádza z 7. – 6. storočia p. n. l. Z týchto rokov pochádza zatiaľ najstarší nález – sedem vinohradníckych nožov a hlinená nádoba na víno. Teda prvými výrobcami vína na našom území boli Kelti. Po nich prišli na naše územie Rimania a v tomto období sa začína na našom území pestovať vinič intenzívnejšie. Slovania pokračujú v pestovaní hrozna a výrobe vína po príchode do Karpatskej kotliny na základe keltských no najmä rímskych tradícií.
Podľa údajov MP SR má Slovensko v súčasnosti 22.000 ha registrovaných vinohradov, z toho len 16.000 ha je obhospodarovaných a 12.000 ha rodiacich. Vinič sa pestuje v šiestich vinohradníckych oblastiach:
1. Malokarpatská vinohradnícka oblasť
2. Nitrianska vinohradnícka oblasť
3. Stredoslovenská vinohradnícka oblasť
4. Východoslovenská vinohradnícka oblasť
5. Južnoslovenská vinohradnícka oblasť
6. Tokajská vinohradnícka oblasť
Viac o histórii vinohradníctva na Slovensku sa dozviete tu >
Ak si želáte víno poslať ako darček, dajte nám vedieť do komentáru k objednávke. Priložíme k nemu zdarma blahoželanie s Vaším textom.