Hamrštíl 2023
Zvyškový cukor | suché |
---|---|
Výrobca | Šimonovič |
Odroda | Cuvée |
Krajina pôvodu | Slovensko |
Oblasť pôvodu | Malokarpatská |
Balenie (Litrov) | 0.75 |
Ročník | 2023 |
Servírovacia teplota (°C) | 11-13 |
Farba vína | Biele |
Siričitany | Víno obsahuje siričitany |
Obsah alkoholu | 12,00% |
Minimálny počet kusov | 1 |
Hamrštíl je kamenný domček nad Modrou. Patrí medzi modranské architektonické ikony. Tento dom naprojektoval známy, slovenský architekt Dušan Jurkovič a patril ďalšej významnej osobnosti, modranskému spisovateľovi Vincentovi Šikulovi. Práve v tejto lokalite bolo dopestované hrozno, z ktorého vzniklo toto skvelé cuvée 60% Rizling vlašský a 40% Tramín červený.
Šimonovič
Rodinné vinárstvo Šimonovič bolo založené v roku 2009, v nadväznosti na rodinnú tradíciu, ktorá bolo obnovená v roku 1991 a to prevzatím rodinných vinohradov do opätovného užívania.
Od začiatku sme sa sústredili na revitalizáciu vinohradov a ich obrábanie s cieľom dopestovať hrozno vysokej kvality a následne jeho spracovania a výrobu kvalitných sudových vín a tiež na výrobu kvalitných odrodových vín akostných a prívlastkových.
Väčšinu vína produkujeme z vlastných viníc z Malokarpatskej vinohradníckej oblasti nachádzajúcich sa na katastrálnom území obcí Modra, Pezinok a Vinosady o celkovej výmere cca 3,5 ha. Ponúkame 8 druhov odrodových bielych vín, 3 druhy vín červených z ktorých sú dve odrodové a jedno značkové – cuvée a 1 víno odrodové ružové.
Sídlo máme na okraji vinárskeho mesta Modra a reprezentačnú pivnicu vrátane archívu v historickom centre mesta . Našim cieľom nie je veľká produkcia, ale dosahovanie čo najvyššej kvality. Pri výrobe používame najnovšie postupy a stále investujeme do nových technológií.
Slovensko
Dôkaz o pestovaní viniča a výrobe vína na našom území pochádza z 7. – 6. storočia p. n. l. Z týchto rokov pochádza zatiaľ najstarší nález – sedem vinohradníckych nožov a hlinená nádoba na víno. Teda prvými výrobcami vína na našom území boli Kelti. Po nich prišli na naše územie Rimania a v tomto období sa začína na našom území pestovať vinič intenzívnejšie. Slovania pokračujú v pestovaní hrozna a výrobe vína po príchode do Karpatskej kotliny na základe keltských no najmä rímskych tradícií.
Podľa údajov MP SR má Slovensko v súčasnosti 22.000 ha registrovaných vinohradov, z toho len 16.000 ha je obhospodarovaných a 12.000 ha rodiacich. Vinič sa pestuje v šiestich vinohradníckych oblastiach:
1. Malokarpatská vinohradnícka oblasť
2. Nitrianska vinohradnícka oblasť
3. Stredoslovenská vinohradnícka oblasť
4. Východoslovenská vinohradnícka oblasť
5. Južnoslovenská vinohradnícka oblasť
6. Tokajská vinohradnícka oblasť
Viac o histórii vinohradníctva na Slovensku sa dozviete tu >
Ak si želáte víno poslať ako darček, dajte nám vedieť do komentáru k objednávke. Priložíme k nemu zdarma blahoželanie s Vaším textom.