Tokajský forditáš 2017
Zvyškový cukor | polosladké |
---|---|
Výrobca | Tokaj & CO |
Odroda | Cuvée |
Krajina pôvodu | Slovensko |
Oblasť pôvodu | Tokaj |
Balenie (Litrov) | 0.50 |
Ročník | 2017 |
Servírovacia teplota (°C) | 11-13 |
Farba vína | Biele |
Siričitany | Víno obsahuje siričitany |
Obsah alkoholu | 11,00% |
Minimálny počet kusov | 1 |
Vyrába sa z vína totožného ročníka naliateho na výlisky z cibéb. Je príjemne sladké. Dozrieva najmenej 2 roky v sudoch z dubového dreva, ktoré odpočívajú v tme a tichu tufových pivníc až 12 metrov pod povrchom zeme. Vyrába sa v obmedzenom množstve a je určené len pre špecializované vinotéky.
Víno svetlo-jantárovej farby. Aromatike spočiatku dominujú tóny sladkých sušených hrozienok, maslovej sušienky následne sa pridáva vôňa zrelej mišpule.
Tokaj & CO
Slovensko
Dôkaz o pestovaní viniča a výrobe vína na našom území pochádza z 7. – 6. storočia p. n. l. Z týchto rokov pochádza zatiaľ najstarší nález – sedem vinohradníckych nožov a hlinená nádoba na víno. Teda prvými výrobcami vína na našom území boli Kelti. Po nich prišli na naše územie Rimania a v tomto období sa začína na našom území pestovať vinič intenzívnejšie. Slovania pokračujú v pestovaní hrozna a výrobe vína po príchode do Karpatskej kotliny na základe keltských no najmä rímskych tradícií.
Podľa údajov MP SR má Slovensko v súčasnosti 22.000 ha registrovaných vinohradov, z toho len 16.000 ha je obhospodarovaných a 12.000 ha rodiacich. Vinič sa pestuje v šiestich vinohradníckych oblastiach:
1. Malokarpatská vinohradnícka oblasť
2. Nitrianska vinohradnícka oblasť
3. Stredoslovenská vinohradnícka oblasť
4. Východoslovenská vinohradnícka oblasť
5. Južnoslovenská vinohradnícka oblasť
6. Tokajská vinohradnícka oblasť
Viac o histórii vinohradníctva na Slovensku sa dozviete tu >
Ak si želáte víno poslať ako darček, dajte nám vedieť do komentáru k objednávke. Priložíme k nemu zdarma blahoželanie s Vaším textom.
Víno je možné dodať aj v štýlovom darčekovom obale, ktorý zakúpite tu.