Výber someliera Slovenské červené vína 6fl.
Zvyškový cukor | suché |
---|---|
Výrobca | Vino.sk |
Krajina pôvodu | Slovensko |
Oblasť pôvodu | Rôzne |
Balenie (Litrov) | 6x0.75 |
Servírovacia teplota (°C) | 11-14 |
Farba vína | Červené |
Siričitany | Víno obsahuje siričitany |
Minimálny počet kusov | 1 |
Náš somelier dostal za úlohu zostaviť set Slovenských červených vín, ktoré ponúkajú skvelú kvalitu za primeranú sumu a musíme skonštatovať, že sa mu to podarilo na jednotku. V tomto výbere nájdete červené vína z Modry, Skalice, Veľkého Kýru, Pukanca aj Strekova.
Set obsahuje:
1. Skovajsa - Neronet 2020
2. Fedor Malík - Petit Sahral 2021
3. Velkeer - Rudava 2021
4. Naj pivnica Pukanec - Frankovka modrá 2021
5. Miro Fondrk - Hron 2020
6. Vysoké pole - Skalický rubín
Preferujete radšej biele vína? Výber nášho someliera najlepších bielych vín z celého sveta nájdete tu!
Víno je možné dodať aj v drevenej bedni, ktorú zakúpite tu.
Vino.sk
Slovensko
Dôkaz o pestovaní viniča a výrobe vína na našom území pochádza z 7. – 6. storočia p. n. l. Z týchto rokov pochádza zatiaľ najstarší nález – sedem vinohradníckych nožov a hlinená nádoba na víno. Teda prvými výrobcami vína na našom území boli Kelti. Po nich prišli na naše územie Rimania a v tomto období sa začína na našom území pestovať vinič intenzívnejšie. Slovania pokračujú v pestovaní hrozna a výrobe vína po príchode do Karpatskej kotliny na základe keltských no najmä rímskych tradícií.
Podľa údajov MP SR má Slovensko v súčasnosti 22.000 ha registrovaných vinohradov, z toho len 16.000 ha je obhospodarovaných a 12.000 ha rodiacich. Vinič sa pestuje v šiestich vinohradníckych oblastiach:
1. Malokarpatská vinohradnícka oblasť
2. Nitrianska vinohradnícka oblasť
3. Stredoslovenská vinohradnícka oblasť
4. Východoslovenská vinohradnícka oblasť
5. Južnoslovenská vinohradnícka oblasť
6. Tokajská vinohradnícka oblasť
Viac o histórii vinohradníctva na Slovensku sa dozviete tu >
1. Skovajsa - Neronet 2020
Farba je veľmi sýta až tmavo- bordovočervená. Vôňa je intenzívna s ovocnou arómou čierneho ovocia doplnená jemným tónom čokolády. Chuť je plná a výrazne ovocná v závere chuti dominuje horká čokoláda spolu s kakaom. Chuť uzatvárajú jemné taníny s príjemným trieslovinovým záverom.
2. Fedor Malík - Petit Sahral 2021
Víno z ťažkých hlinitých rovín, plné živín a tepla. Ovocné, podmanivé, v bokoch pevné, solídne a ústne presvedčivé. Víno z úrodného ročníka, vyzrievaním vo fľaši nadobúda charakter a korenistosť. Trojité cuvée vyzrievané v drevených sudoch. Frankovka, Vavrinec a Alibernet.
3. Velkeer - Rudava 2021
Kvasenie prebiehalo za premiešavania rmutu 10 dní, následne víno putovalo do nerezovej nádoby, v ktorej bola vykonaná malolaktická fermentácia. Po tejto fáze, ktorá trvala do novembra nasledovalo prvé plnenie do vypaľovaných dubových sudov. 40% vína zrelo v nových barikových sudoch a zvyšných 60 % v dvoj a v trojročných sudoch. Velmi zriedkavá odroda, ktorú majú vysadenú na menšej parcele vo vinohrade Perešek. Rudava je unikátny slovenský novošlachtenec. Vo vôni dominuje aromatika prezretých čiernych ríbezlí a bobuľového ovocia. V chuti harmonické s dominanciou ovocia a elegantnej sviežosti.
4. Naj pivnica Pukanec - Frankovka modrá 2021
Táto Frankovka modrá z Pukanca je iskrivo rubínovej farby. Vďaka takmer dvojročnému pobytu v staršom drevenom sude na vyzrievanie, získala príjemnú vôňu škorice a kôstkového ovocia. V chuti zaujmú ľahké tóny čokolády, zamatová hladkosť a krásna šťavnatosť v dochuti.
5. Miro Fondrk - Hron 2020
Intenzívna rubínová farba a krásna viskozita. Víno plné lesného ovocia, horkej čokolády a talianskeho espressa. V chuti bohaté a plné, s prekrásnym tanínom a šťavnatou kyselinkou. Víno s dlhou, čistou dochuťou.
6. Vysoké pole - Skalický rubín
Skalický rubín je najstaršie a zároveň prvé víno, ktoré bolo vyrobené v tomto regióne. Podľa dostupných záznamov bolo to práve v lokalite Vysoké pole, kde je jeden z najstarších vinohradov a práve z tejto polohy pochádza toto víno. Skalický rubín je vyrobený kupážou troch po sebe nasledujúcich ročníkov - 2018, 2019, 2020. Rubínovo červená farba, vyvážená vôňa kompótových čerešní podporená pikantnosťou červeného korenia. Chuť je unikátna pre svoju kombináciu korenia, minerality, ovocia a dreva, ktoré sa navzájom vyvažujú do príjemnej harmónie. Štruktúra je skorej stredne plná čo napomáha dobrej a ľahkej pitelnosti.