Výber z vinárstva Velkeer 6fl.
Výrobca | Velkeer |
---|---|
Krajina pôvodu | Slovensko |
Oblasť pôvodu | Nitrianska |
Balenie (Litrov) | 6x0.75 |
Siričitany | Víno obsahuje siričitany |
Minimálny počet kusov | 1 |
Velkeer bol založený v roku 2011, ale samotná história výroby vína a vinohradníctva v tomto vinárstve siaha do dávnej minulosti. Z rodinnej pivnice sa presťahovali do pivnice na hone Perešek, kde momentálne obhospodarujeme niečo cez 17 hektárov vinohradov. najstarší vinohrad – hon Kántorov vinohrad bol vysadený v roku 1973 ako ucelená plocha Rizlingu Vlašského. V roku 2005 sme tento vinohrad obnovili, keď vysadili Rizling Rýnsky a následne Sauvignon blanc. Po deviatich rokoch, v roku 2014, nastal čas na výsadbu rozlohou najväčšej vinice Perešek. Poloha týchto vinohradov praje tradičným odrodám ako sú Rizling Rýnsky, Rizling Vlašský a Frankovka modrá. Medzi osvedčené odrody patrí taktiež Sauvignon blanc, ktorému vyhovujú tunajšie studené noci počas dozrievania, tiež Dunaj, Rudava a Pálava, ktoré počas teplých slnečných dní absorbujú teplo z celodenného slnka. Od roku 2012 započali históriu netypického ružového cuvée Tri Ruže, toto víno vzniklo ako myšlienka spojiť tri najlepšie ružové vína odrôd Cabernet Sauvignon, Frankovka modrá, Dunaj a toho sa držia dodnes.
Set obsahuje:
1. Rizling vlašský 2023
2. Pálava 2022 polosladké
3. Rizling vlašský brut
4. R39 Orange Pálava/Tramín 2021
5. Rudava 2021
6. Dunaj 2021
Víno je možné dodať aj v drevenej bedni, ktorú zakúpite tu.
Velkeer
Samotné vinárstvo bolo založené v roku 2011, ale história výroby vína a vinohradníctva u tejto rodiny siaha do dávnej minulosti. Z rodinnej pivnice sa v roku 2011 presťahovali do pivnice na hone Perešek, nachádzajúcom sa nad obcou Veľký Kýr z južnej strany. Je osadená priamo vo vinohradoch, na najvyššom mieste kopca, čo dotvára peknú atmosféru pre degustácie pod holým nebom.
Vo Velkeere momentálne obhospodarujú 17 hektárov vinohradov. Najstarší vinohrad s názvom Kántorov, bol vysadený v roku 1973, ako ucelená plocha Rizlingu vlašského. V roku 2005 tento vinohrad obnovili, následne vysadili odrody Rizling rýnsky a Sauvignon blanc. V roku 2014 sa pustili do výsadby ich najrozľahlejšej vinice Perešek. V roku 2019 vysadili najmladší vinohrad na hone Kövecses. Poloha týchto vinohradov praje najmä tradičným odrodám ako sú Rizling rýnsky, Rizling vlašský a Frankovka modrá. Medzi osvedčené odrody patrí taktiež Sauvignon blanc, ktorému vyhovujú chladnejšie noci počas dozrievania a tiež Dunaj a Pálava, ktoré počas teplých slnečných dní absorbujú teplo z celodenného slnka.
Od roku 2012 vytvárajú každoročne netypické ružové cuvée s názvom Tri Ruže. Tri Ruže vznikli ako úmysel, spojiť tri najlepšie ružové vína ročníka. Postupne sa toto víno stalo jedným z ich najpredávanejších a dodnes sa teší veľkej obľube.
Práca v pivnici je pre vývoj vína veľmi dôležitá, preto sa v nich snažia zachovať čo najsilnejší odkaz na terroir. Jedinečná pôda a poloha vinohradov okolo Veľkého Kýru prináša vyvážený pomer cukrov a kyselín v hrozne. Pre vinára je vždy výzvou vyrobiť každoročne z rovnakej vinice zaujímavé biele a červené víno so znateľným rukopisom terroiru. Či sa im to vo Velkeere darí, si môžete sami overiť.
Slovensko
Dôkaz o pestovaní viniča a výrobe vína na našom území pochádza z 7. – 6. storočia p. n. l. Z týchto rokov pochádza zatiaľ najstarší nález – sedem vinohradníckych nožov a hlinená nádoba na víno. Teda prvými výrobcami vína na našom území boli Kelti. Po nich prišli na naše územie Rimania a v tomto období sa začína na našom území pestovať vinič intenzívnejšie. Slovania pokračujú v pestovaní hrozna a výrobe vína po príchode do Karpatskej kotliny na základe keltských no najmä rímskych tradícií.
Podľa údajov MP SR má Slovensko v súčasnosti 22.000 ha registrovaných vinohradov, z toho len 16.000 ha je obhospodarovaných a 12.000 ha rodiacich. Vinič sa pestuje v šiestich vinohradníckych oblastiach:
1. Malokarpatská vinohradnícka oblasť
2. Nitrianska vinohradnícka oblasť
3. Stredoslovenská vinohradnícka oblasť
4. Východoslovenská vinohradnícka oblasť
5. Južnoslovenská vinohradnícka oblasť
6. Tokajská vinohradnícka oblasť
Viac o histórii vinohradníctva na Slovensku sa dozviete tu >
1. Rizling vlašský 2023
Pikantný prejav zeleného Golden Delicious jabĺčka s kyticou letných kvetov, bylín a herbálnou linkou krušpánu. V chuti pekne šťavnaté s dotykmi kyslastých jabĺk a byliniek. V závere šťavnatá ovocná perzistencia.
2. Pálava 2022 polosladké
Moravská odroda, ktorá vznikla z odrôd Tramín červený a Muller Thurgau. Pálava je odroda, ktorá už pri kvasení rozvonia celú pivnicu. Vôňa tohto hrozna sa prenáša z vinice až do fľašky hotového vína, preto aj z fľašky pripomína vôňu hrozna. V nose zacítime muškátovú aromatiku hrozna, sviežu limetku a citrusové ovocie. V chuti štavnaté a doplnené zvyškovým cukrom, ktorý nepôsobí prehnane.
3. Rizling vlašský brut
Hrozno bolo zbierané v skorých ranných hodinách, následne prebiehal veľmi šetrný spôsob spracovania. Strapce boli ručne preberané a následne odstrapené. Do drevených nádob sa dostalo len srdce lisovania, tzn. len mušt, ktorý bol lisovaný medzi tlakom 0,2-0,6 baru. Následne mušt stekal samospádom do drevených 500 litrových sudov. V týchto sudoch víno prekvášalo neregulovaným kvasením 3-4 týždne. Po prekvasení sa víno premiešavalo na jemných kaloch tri mesiace. Tento Riesling sa fľašuje až na leto nasledujúceho roku, do tej doby vyzrieva v drevených sudoch. Sýtejší odtieň zelenožltej farby s výrazným leskom. Vo vôni sa prelínajú hroznovo, marhuľovo-drevnaté tóny. Okrem aróm hrozna a hroznového oleja sa objavuje aj kvetový med, lieskový orech a nugát. Chuť vína má výraznú aciditu rizlingu a elegantný plný záver.
4. R39 Orange Pálava/Tramín 2021
Vyrobené princípom oranžových vín, spontánne kvasené a ponechané na šupkách hrozna odrody Tramín a Pálava. V sýtej oranžovej farbe pomarančovej kôry badať prirodzený sediment vína. Jemná voňavka z kvetov pomarančovníka vo vôni sa na podnebí vyvinie do pomarančovej chuti s tónmi marmelády z horkých pomarančov a výraznou, minerálnou kyselinkou. Pôvabná textúra a intenzita s čistou, odrodovou ovocnosťou. V dochuti velmi dlhé a harmonické.
5. Rudava 2021
Kvasenie prebiehalo za premiešavania rmutu 10 dní, následne víno putovalo do nerezovej nádoby, v ktorej bola vykonaná malolaktická fermentácia. Po tejto fáze, ktorá trvala do novembra nasledovalo prvé plnenie do vypaľovaných dubových sudov. 40% vína zrelo v nových barikových sudoch a zvyšných 60 % v dvoj a v trojročných sudoch. Velmi zriedkavá odroda, ktorú majú vysadenú na menšej parcele vo vinohrade Perešek. Rudava je unikátny slovenský novošlachtenec. Vo vôni dominuje prezretá aromatika čiernych ríbezlí a bobulového ovocia. V chuti harmonické s dominanciou ovocia a elegantnej sviežosti.
6. Dunaj 2021
Tento Dunaj pocházda z jednej z najstarších výsadieb na Slovensku, vysadený bol na začiatku 70-tych rokov. Kvasenie prebiehalo za premiešavania rmutu 10 dní, následne víno putovalo do nerezovej nádoby, v ktorej bola vykonaná malolaktická fermentácia. Po tejto fáze, ktorá trvala do novembra 2018 nasledovalo prvé plnenie do vypaľovaných dubových sudov. 20% vína zrelo v nových barikových sudoch a zvyšných 80 % v dvoj a v trojročných sudoch. Po 15 mesačnom vyzrievaní v drevených sudoch sa víno plnilo do fliaš. Odrodovo typický Dunaj, s peknou aromatikou po tmavom bobulovom ovocí, vanilke a čokoláde. V chuti plné, jemné a s vyrovnaným pomerov tanínov a trieslovýn.